Ruslar Grad füzeleri ile Harkov'u vurdu. Onlarca ölü var

Ruslar Grad füzeleri ile Harkov'u vurdu. Onlarca ölü var
Rusya’nın Ukrayna’yı işgal girişimi beşinci gününde tüm şiddetiyle devam ediyor. Ukrayna’da yaşayan Tatar Türkü gazeteci Gülsüm Khalilova’nın aktardığı bilgilere göre Ruslar tarafından Harkov kentine yapılan saldırıda onlarca sivil hayatını kaybetti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 24 Şubat sabahı Ukrayna''nın birçok noktasını koordineli bir şekilde hedef alan askeri operasyonun düğmesine basmasıyla beraber şiddetin en katı ve en yoğun hali olan savaş başladı. Savaşın beşinci gününde Ukrayna’da şimdiye kadar 14''ü çocuk 352 sivilin hayatını kaybederken 116''sı çocuk bin 684 kişinin de yaralandı. İşgalci Ruslar tarafından şiddetin dozunun her geçen dakika arttığı Ukrayna’dan görüntüler peş peşe gelmeye devam ediyor.

KHALİLOVA AKTARDI

Savaş seslerinin yükselmeye başladığı andan itibaren gelişmeleri anbean aktaran Kırımlı Tatar Türkü gazeteci Gülsüm Khalilova son yaşanan gelişmeleri sosyal medya hesabından aktardı. Khalilova’nın aktardığı bilgilere göre Ukrayna İçişleri Bakanı Danışmanı Anton Gerashchenko Harkov’un Grad füzeleri ile vurulduğunu onlarca ölü ve yaralının olduğunu ifade etti.

Daha önce Kırım’ın ilhakı konusunda halkının sesi olan Khalilova, Kırım’ın ancak Ukrayna bünyesinde kalarak Kırım Tatarları için bir vatan olmaya devam edebileceğine dair inancını savunup kendisinin ve halkının sesini kendi ülkesinde kendi inandığı şekilde duyurmaya, savaşa ve ölüm tehlikesi altında olmasına rağmen devam ediyor.

GRAD FÜZESİ NEDİR?

Grad füzeleri bir çeşit füze topudur. Bu füzeler 218-240 cm uzunluğunda düz bir namludan oluşuyor. Bu namlunun içine üç kısımdan oluşan füze yerleştiriliyor: 25-30 kg ağırlığında bir başlık, füzeyi yönlendiren gövde ve füzeyi fırlatacak pervane şeklindeki taban. Bazen menzili artırmak için itici bir motor yerleştiriliyor. Bu füzenin çapı çeşidine göre 122 ile 230 mm arasında değişiyor. Füzenin boyu 3 metreye ağırlığı 77 kg''a ulaşıyor.

Bu füzeler ya tekli ya da arabalara sabitlenmiş olarak toplu şekilde kullanılıyorlar. Füzelerin menzili kullanılan çapa göre 18-45 km arasında değişiyor. Parçalayıcı başlık ağırlığı oranında 25 ile 50 km²''lik bir alanı etkileyebiliyor. Ve füze hedefe çarptığı anda patlıyor.

 

İlgili Haberler