Onur Öymen: Türkiye'nin dış politikası çelişkili

Onur Öymen: Türkiye'nin dış politikası çelişkili
Emekli Büyükelçi Onur Öymen, Türkiye'nin Suriye'deki süreci yönetmesi için Beşşar Esad yönetimi ile diyalog içinde bulunması gerektiğini, bunun kendi güvenliği için de şart olduğunu söyledi.

FATİH ERBOZ / YENİÇAĞ

Emekli Büyükelçi Onur Öymen, Türkiye'nin Suriye'deki süreci yönetmesi için Beşşar Esad yönetimi ile diyalog içinde bulunması gerektiğini, bunun kendi güvenliği için de şart olduğunu söyledi. "Suriye'ye çok hasmane tavır takınıyorsanız o zaman Suriye'nin yanında olan ülkeler ile işbirliği yapmayacaksınız" diyen Öymen, bunun önemli çelişki olduğunu ifade etti. Bir taraftan Rusya'dan S-400 savunma sistemi alındığını diğer yandan bu ülkeyi eleştirdiğimizi kaydeden Öymen, dış politikadaki bu çelişkinin Türkiye'nin itibarını da sarstığını vurguladı.

ABD'nin BM'de terör örgütü PYD/YPG'ye her türlü desteği vermesinin bölgede Türkiye'nin yalnızlığını gösterdiğini belirten Öymen şöyle dedi: "Türkiye, İran ve Rusya, Suriye konusunda iş birliği yapıyor. Soçi ve Astana mutabakatları düzenlendi. Burada İdlib ile ateşkes kararı, gözlem noktalarının kurulması ve benzeri kararlar alındı. Ancak alınan kararların önemli bir bölümü uygulanmadı. Türkiye Esad'ın gitmesini, Rusya ve İran  Esad rejimini koruyarak onun iş başında kalmasını istiyor. Böyle bir ortamda bu 3 ülkenin işbirliği içinde çalışması zaten mümkün değildi. Bir yerde bu anlaşmalar devre dışı kalacaktı. Rusya İdlib'in bütün silahlı unsurlardan temizlenmesini, Türkiye ise bölgede rejim muhaliflerinin olmasını istiyor. Bu ateş ile barutun yan yana durması gibi bir durumu beraberinde getiriyor. İdlib'in kimin tarafından kontrol edileceği konusunda anlaşmazlık yaşanıyor. PKK ile mücadele konusunda ABD, istihbarat programını durdurdu. İdlib konusunda ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo Türkiye'nin yanında duruyor, diğer taraftan da böyle bir tavır takınıyor ABD. Acaba Türkiye ABD'den aldığı bir istihbaratı ABD'nin istediği gibi mi kullandı? Bu da soru işareti."