Ekonomiler çift yönlü zorlukla karşı karşıya

Ekonomiler çift yönlü zorlukla karşı karşıya
Ekonomiler çift yönlü zorlukla karşı karşıya

IMF, Dünya Ekonomik Görünüm Raporu’nu İstanbul’da tanıttı. IMF Türkiye Temsilcisi Mark Lewis, Türkiye’de büyüm

IMF, Dünya Ekonomik Görünüm Raporu’nu İstanbul’da tanıttı. IMF Türkiye Temsilcisi Mark Lewis, Türkiye’de büyüme hızının yılın geri kalanında daha zayıf olacağını söyledi.

 

Uluslararası Para Fonu (IMF), fon çalışanlarının, küresel, temel ülke grupları ve tek tek ülkeler seviyesinde ekonomik gelişmelerle ilgili analiz ve tahminlerini içeren ve yılda iki defa yayımlanan Dünya Ekonomik Görünüm Raporu’nu (WEO) İstanbul’da tanıttı. “Geçişler ve Gerilimler” konulu tanıtma toplantısında; Ekonomist Damiano Sandri ve Ekonomist Andrea Pescatori konuşmacı olarak yer aldı.

 


Sıkı para
Moderatörlüğünü IMF Türkiye Kıdemli Daimi Temsilcisi Mark Lewis’in üstlendiği sunumda konuşan Pescatori, bir önceki dünya güncellemesine göre iki önemli gelişme yaşandığını belirterek, bunların mali piyasaların para politikasında sıkılaşmayı öngörmesi ve yükselen piyasalardaki yavaşlama olduğunu söyledi.
Amerika’daki para politikasındaki sıkılaşma neticesinde faiz oranlarında bir yükselme meydana geldiğini anlatan Pescatori, Amerika’da işsizliğin hâlâ yüzde 6,5’in üzerinde seyrettiğini dile getirdi.
Pescatori, işsizlik oranı azalsa da Amerika’da istihdam oranlarının çok altta seyrettiğini ifade ederek, “İşsizlik yavaş yavaş düzelecek. Amerikan GSYH tahminleri revize edildi. Önümüzdeki 3 yıl içinde piyasanın beklentisi 50 baz puanın üzerinde. Bunlar çok dramatik artışlar değil. Faiz oranlarındaki bu artış diğer oranlara da etki etmiştir. İngiltere, Japonya ve Avrupa’da da etkisini gösterdi” dedi.

 


Piyasalar toparlanıyor
Büyük ekonomilerin tekrar toparlanmaya başladığını anlatan Pescatori, şunları kaydetti:
 “Yükselmekte olan ekonomilerde birtakım azalma ve yükselmeler var. Gelişmiş olan ekonomilerde reel anlamda GSMH’da büyüme meydana geldi. BRIC ekonomilerinde 2012’ye göre anlamlı bir küçülme söz konusu. Çin hariç, bu ekonomilerdeki yavaşlama mevsimsellikten kaynaklanıyor. Potansiyel büyüme oranları revize edildi ve yükselmekte olan ülkelerin oranları 2004’deki tahminle hemen hemen aynı. Amerika’da süregelen bir şekilde faiz oranlarının tedrici olarak artacağını öngörüyoruz. Faiz oranları 2016’dan sonra artışa geçecek. Euro Bölgesi ve Japonya’da faiz oranları düşük kalacak. Amerika’da fazla bir sıkılaşma olmayacak. Hem Amerika hem de Euro Bölgesi’nde daha az bir sıkılaşma olacak.

 

Büyüme yavaşlayacak sonra ivme kazanacak

IMF Türkiye Temsilcisi Mark Lewis, Türkiye’de ilk yarıda kamu yatırımlarıyla yüksek gerçekleşen büyüme hızının yılın geri kalanında daha zayıf olacağını, ancak, iç talepten dış talebe yönelmeye başlayan büyümenin 2014’te tekrar ivme kazanacağını belirterek, buna rağmen gelecek yıl büyümenin bu yılın altında kalacağını öngördü.  Türkiye’nin büyüme hızında IMF’nin öngördüğü gerilemenin istikrara işaret ettiğini belirten Lewis, “Yılın ilk yarısında güçlü büyüme gördük, gelecek çeyreklerde büyümenin bir miktar yavaşlamasını, 2014’te ise tekrar güçlenmesini bekliyoruz. Bu ivme 2015’te korunacaktır” dedi. Türkiye’de büyümenin geçen yıl ekonomideki kırılganlıkları azaltan bir seviyede gerçekleştiğini ifade eden IMF, durumu yeniden dengelenme olarak niteliyor.

 

ABD merkezli dalgalar

Tanıtma toplantısında; Ekonomist Damiano Sandri ve Ekonomist Andrea Pescatori de konuşmacı olarak yer aldı. Moderatörlüğünü Lewis’in üstlendiği sunumda konuşan Sandri, ABD’deki para politikalarının sıkılaşması sonucu diğer ülkelerde de üretimin daraldığını hatırlatarak, “ABD’deki para politikalarının sıkılaşması ticari dengelerden çok kur nedeniyle diğer ülkelerde imalat düşüşüne yol açtı. Doları çıpa olarak kullanmayan ülkelerin para birimlerinin, dalgalara karşı daha dayanıklı olduğunu görüyoruz. Yani para politikanız bağımsız olduğunda ABD merkezli dalgalar sizi çok etkileyemiyor” diye konuştu.

 

Herkes krizi kaçırdı

Ekonomist Andrea Pescatori 2008-2010 arasında FED’de çalıştığını belirterek, “Kriz öncesinde hiç kimse yüzde 9’luk küçülmeyi öngörmüyordu” dedi. Herkesin krizi kaçırdığını ve bunun çok net olduğunu aktaran Pescatori, IMF dahil olmak üzere herkesin dersini aldığını, önemli olanın da bu olduğunu söyledi.
Genellikle BRIC ülkelerinin ortak gibi düşünüldüğünü ama öyle olmadığını vurgulayan Pescatori, bu ülkelerin birbirinden farklılık gösterdiğini, meselâ doğal kaynaklar açısından Çin çok büyük bir ithalatçı iken, Rusya’nın büyük bir ihracatçı olduğunun altını çizdi.