Bakan Kureyşi, Multan şehrinde gazetecilere yaptığı açıklamada, İslamabad'ın mevcut koşullarda ne Hindistan ile uzun süredir duran barış görüşmelerininne de diplomatik kanallar aracılığıyla Yeni Delhi ile müzakerelerebaşlama olasılığının mümkün görünmediğini belirtti.

Hindistan'ın Cammu Keşmir'deki "zalimliklerine"son vermesi durumundagörüşmenindüşünebileceğine dikkati çeken Kureyşi, ayrıcaYeni Delhi'nin bölgenin özel statüsünü kaldırmasına ilişkin kararını iptal etmesinin de iki ülke arasındaki durumu tersine çevirebileceğine işaret etti.

Hindistan, eylül 2016'da 19 Hint askerinin direnişçilerin saldırısı sonucu hayatını kaybetmesinin ardından Pakistan ile görüşmeleri askıya almıştı. Yeni Delhi, saldırıyla ilgili olarak İslamabad yönetimini suçlarken, Pakistan bunu reddetmişti.

Öte yandan iki ülke arasındaki ilişkiler,Hindistan'ın5 Ağustos 2019'da yaptığı anayasa değişikliği ile CammuKeşmir'inözel yönetim statüsünü kaldırarak merkeze bağlı "Birlik Toprağı" statüsündeiki ayrı idari birime ayırmasıyla tekrar gerilmişti.

Pakistan, bu eyleme tepki olarak Yeni Delhi yönetimiyle diplomatik ilişkilerinin derecesini düşürme kararı almıştı.Her ikiülkeninde birbirlerinin büyükelçisi bulunmuyor.

KEŞMİR SORUNU

İngiltere, 1947'de sömürge olarak yönettiği Hindistan'dan çekilirken o dönemde bir prenslik olanKeşmir, bağımsızlıklarını yeni kazanan Hindistan ya da Pakistan ile birleşme konusunda tercihle karşı karşıya kaldı.

Nüfusunun yüzde 90'ı Müslüman olanKeşmirhalkı, 1947'de Pakistan'a katılmaktan yana tavır alsa da dönemin prensi, Hindistan ile birleşmeye karar verdi.

Karara, MüslümanKeşmirhalkı karşı çıktı. Pakistan ve Hindistan'ın bölgeye asker göndermesiyle taraflar 1947'de ilk kez savaştı. İki ülke arasında yine aynı nedenle 1965 ve 1999'da savaş çıktı.

Savaşların ardından sağlanan geçici ateşkes sonucunda CammuKeşmir'in yüzde 45'i Hindistan'ın, yüzde 35'i Pakistan'ın kontrolünde kaldı. Bölgenin doğusundaki yüzde 20'lik bir kısım ise sınırdaş Çin'in hakimiyetine verildi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), 1948'den itibaren aldığı kararlarlaKeşmir'in askerden arındırılmasını ve geleceğinin halk oyuyla belirlenmesini öngörüyor.

Hindistan, halk oylamasına karşı tutum benimserkenPakistan,BMGK kararlarının uygulanmasını istiyor.

sah-001.jpg