'Pamuk eller cebe yasası'. Vatandaşa yeni vergi yükleri biniyor.

'Pamuk eller cebe yasası'. Vatandaşa yeni vergi yükleri biniyor.
'Milli Dayanışma Paketi' olarak adlandırılan torba yasa ile kurumlar vergisi başta olmak üzere 7 farklı vergide artış yaşanacak. Vatandaş MTV'yi iki kere ödeyecek. Akaryakıtta ÖTV 6 ayda enflasyon oranında artırılabilecek.

AKP'nin Meclis’e sunduğu ve en düşük memur maaşını 22 bin liraya çıkaran torba kanun teklifinden ek vergi yağmuru çıktı. Teklifle birlikte, MTV, ÖTV, KKM, taşınmaz istisnaları ve kurumlar vergisinde yeni düzenlemeler yapıldı. Buna göre bu yıl deprem bölgesinde yaşayanlar hariç, tüm araç sahipleri, ek bir Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) ödeyecek.

AKARYAKIT FİYATLARI ENFLASYON ORANINDA UÇACAK

Akaryakıttan alınan ÖTV 6 aylık enflasyon kadar artacak. Böylece zaten pahalı olan akaryakıt fiyatları uçacak.2023 yılı için belirlenen genel Kurumlar Vergisi oranı yüzde 20’den yüzde 25’e yükselirken bu oran bankalar, finansal kiralama, faktoring, elektronik ödeme şirketleri, sermaye piyasası kurumları ve sigorta şirketleri için yüzde 30 olacak. Hazine’nin borçlanma sınırı üç kat artırılacak.

KKM’nin bireysel kısmı da Hazine’den TCMB’ye geçecek. AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, açıklamasında 6 Şubat’taki Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından tüm tedbirlerin kamu kuruluşları tarafından alındığını, afetlerin ekonomik ve sosyal yaşam üzerindeki etkilerinin azaltılması için gerekli hukuki düzenlemelerin hayata geçirildiğini belirtti.

Güler, ekonomik maliyetlerin büyüklüğü düşünüldüğünde Türkiye’nin bütçesine ilave finansmana ihtiyaç doğduğunu ifade etti. Güler, bu ilave finansmanın karşılanabilmesi amacıyla bazı ekonomik tedbirlerin alınması gerektiğinin aşikâr olduğunu söyledi.

Dünya Gazetesi'nden Naki Bakır duyurmuştu “Gözler acı reçetede yükün dağılımında” başlıklı analizde, yeni ekonomi yönetiminin gideceği faiz artırımı haber verilirken, kamu mali dengelerini yeniden kurmak için getirilecek yeni vergiler ve vergi artışları da başlıklar halinde sıralanmıştı.

Bu kapsamda; Kurumlar Vergisi oranının yükseltilmesi, araç sahiplerine ek MTV, kurumların aktifindeki gayrimenkullere uygulanan Kurumlar Vergisi indiriminin yüzde 50’den yüzde 25’e düşürülmesi, gayrimenkul satış gelirinde KDV istisnasının kaldırılması gibi düzenlemeler, memur maaşlarını düzenleyen torba yasa teklifinde yer aldı.

Cuma günü 14:00’te Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülecek olan teklifin önümüzdeki hafta yasalaşması beklenirken şu maddeler yer aldı:

ACI REÇETE 1:MTV İKİ KATI ÖDENECEK

AKP’nin “Milli Dayanışma Paketi” olarak tanımladığı kanun teklifine göre 6 Şubat depremlerinin yarattığı mali yükün etkisini azaltmak amacıyla kullanılmak üzere, bir defaya mahsus olarak Motorlu Taşıtlar Vergisi tutarı kadar ek motorlu taşıt vergisi alınacak.

Örneğin 1-3 yaş arasında 1300 cc’lik motor gücüne sahip bir otomobilin ortalama 2 bin 500 lira olan taşıt vergisi için 2023’te 5 bin lira ödenecek. Kanunun yayımı tarihinden 31 Aralık 2023 tarihine kadar ilgili sicillere ilk defa kayıt ve tescil edilen taşıtların sahibi olan gerçek ve tüzel kişiler için ise kayıt ve tescilin yapıldığı tarihte tahakkuk ettirilecek ve tebliğ edilmiş sayılacak.

6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremler nedeniyle Hazine ve Maliye Bakanlığınca mücbir sebep ilan edilen yerlerde; deprem tarihi itibarıyla kayıt ve tescilli olan taşıtlar, deprem nedeniyle yıkılan veya ağır ya da orta hasarlı hale gelen binaların maliklerine ait taşıtlar, depremlerde ağır hasar görerek kullanılamaz duruma gelen taşıtlar ile deprem nedeniyle eşi veya birinci derece kan hısımlarından birini kaybeden mükelleflere ait taşıtlar da ek motorlu taşıtlar vergisinden muaf olacak.

ÇEVRE CEZALARI 2 KATINA KADAR ARTIRABİLECEK

Çevre Kanunu’nda yapılan düzenleme ile ambalaj, poşet, plastik atık, bitkisel yağ atığı, pil gibi geri dönüştürülebilir ürünlerin geri kazanımı süreçlerinde uygulanan ceza tutarları Cumhurbaşkanı yetkisiyle 2 katına kadar artırılabilecek.

GAYRİMENKUL SATIŞINDA İSTİSNALAR KALKIYOR

Kurumların taşınmazlarını 2 yıldan önce satmaları halinde doğan kazançlarına uygulanan vergi istisnası kaldırılacak. En az iki tam yıl süreyle elde bulundurulan taşınmazların satışı ile gerçekleşen kazançtaki istisna ise sürecek.

İKTİDAR BÜTÇEDEN 3 KAT BORÇLANABİLECEK

2023 bütçe kanunu borçlanma limitlerinde de değişikliğe gidilecek ve hükümetin bütçe kanununa göre belirlenen borçlanma sınırı artırılacak. Buna göre deprem afetinin ekonomik ve sosyal etkilerinin azaltılması nedeniyle ortaya çıkan ilave finansman ihtiyacının karşılanması net borç kullanımı tutarı 2023 yılı için, Bakan ve Cumhurbaşkanı tarafından artırılan net borç kullanım tutarının üç katı olarak uygulanabilecek.

CUMHURBAŞKANI AKARYAKITTA ÖTV ZAMMINI ARTIRABİLECEK

Kanunla, Özel Tüketim Vergisi Kanunu’nda yapılan değişiklikle benzin ve motorinden alınan ÖTV, 6 aylık üretici enflasyonu oranında otomatik olarak zamlanacak. Cumhurbaşkanına akaryakıtta uygulanan Özel Tüketim Vergisi’ni artırma yetkisi veriliyor. Cumhurbaşkanının bu vergi oranını yarısına kadar artırma yetkisi, 5 katına çıkarılacak.

KURUMLAR VERGİSİ İSTİSNALAR KALKIYOR

2023 yılı için belirlenen Genel Kurumlar Vergisi oranı yüzde 20’den yüzde 25’e çıkarılacak. Bankalar, finansal kiralama, faktoring, Finansman ve Tasarruf Finansman Şirketleri Kanunu kapsamındaki şirketler, elektronik ödeme ve para kuruluşları, yetkili döviz müesseseleri, varlık yönetim şirketleri, sermaye piyasası kurumları ile sigorta ve reasürans şirketleri ve emeklilik şirketleri için bu oran yüzde 30’a yükseltilecek.

Kurumların girişim sermayesi yatırım fonu ve girişim sermayesi yatırım ortaklıklarının hisse senetlerinden elde ettikleri gelirlere yönelik istisnalar hariç olmak üzere, yatırım fonlarından elde ettikleri gelirlere yönelik istisnalar da kaldırılacak. İhracatın teşvik edilmesi amacıyla ihracat yapan kurumların münhasıran ihracattan elde ettikleri kazançlarına 1 puan indirimli olarak uygulanmakta olan kurumlar vergisi oranı, 5 puan indirimli olarak uygulanacak.

KKM’DE HAZİNE DESTEK YETKİSİ TCMB'DE OLACAK

Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulamasına geçen gerçek kişilere Hazine ve Maliye Bakanlığı sağlanan destekler Merkez Bankası’na devredilecek. Uygulamaya ilişkin usul ve esasları belirleme yetkisi de Merkez Bankası’na verilecek. Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi için deprem bölgesine yönelik bir istisna öngörülmüş, ancak diğer düzenlemelerde bir fark öngörülmemiştir. İhtiyaçların büyüklüğü dikkate alındığında arkasının geleceğini düşünüyorum.

VATANDAŞA YENİ VERGİ YÜK

-2023 yılı için bir kerelik Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi,

-Kurumlar Vergisi genel oranının %25’e, finans kuruluşları için 30 a çıkarılması,

-Kurumların gayrimenkul satış kazançları istisnasının kaldırılması, (İhracat gelirleri için Kurumlar Vergisi indirimli oranı %5 e çıkarıldı),

-ÖTV Sayılı listeye ilişkin bir kısım makdu belirlemelerle ilgili Cumhurbaşkanlığına yetki verilmesi, konularını içeren bir vergi düzenleme taslağı Meclis’e sunuldu.

İlgili Haberler