Piyasaları ne bekliyor

Türkiye  seçim atmosferinde.

Ancak koca ülkenin asıl derdi geçim.

Dolar her gün tarihi rekorlarına bir yenisini ekliyor. Artan dolar hayatın biraz daha pahalılaşmasına neden oluyor.

Nitekim biz bayram tatili yaparken Amerika'nın faiz artırması kesinleşti ve dolar yeniden yükselişe geçti.

Peki şimdi ne olacak? İşte piyasalar ile ilgili beklenti.

DÖVİZ:

Asılında tüm piyasalar dövizi takip ediyor. Dövizdeki 1 kuruşluk artış  tüm piyasaların sarsılmasına neden oluyor. Dolar, ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Janet Yellen'ın faiz artışı konusunda mesajlar içermesi olası konuşması öncesinde diğer büyük para birimleri karşısında 6.5 haftanın zirvesini zorlarken, yurt içinde ise piyasaların kapalı olduğu günde dolar/TL rekor kırdı. 

Geçen hafta FED toplantısından faiz kararının çıkmaması nedeniyle 3 liranın altına gerileyen dolar böylece yeniden rekor kırmaya başladı. Dolardaki yükselişin devam etmesi bekleniyor. Özellikle Türkiye gibi üretmeyip neredeyse donunu bile dışarıdan alan ülke için zor günler bekliyor.

BORSA:

Borsa iki geri bir ileri hareket ediyor. Özellikle banka hisselerinden ciddi bir yabancı kaçışı var. Bunun nedeni de bankaların son 5 yılda yurt dışından aldıkları ucuz sendikasyon. Bol dolar döneminde yurt dışından borçlanan bankalar bu parayı iç piyasada konut, araba ve ihtiyaç kredisi olarak sattı. Ancak şimdi iş tersine döndü. Doların 3 liranın üzerine çıkması banka bilançolarını ciddi anlamda olumsuz etkiliyor. Bu da yabancıların borsada banka hisselerini satmalarına neden oluyor. Dövizdeki yükseliş devam ettiği sürece borsa olumsuz etkilenecektir. Bu bir gerçek!

FAİZ:

Türk Lirası kendi kategorisindeki ülkeler arasında en fazla değer yitiren para birimi. Bunun nedeni ise Merkez Bankası'nın faizleri düşük tutması. Brezilya gibi ülkelerin Merkez Bankaları faiz artırarak paralarının çıkmasını kısmen de olsa önlediler. Ancak Türkiye'de bu tam tersi oldu. Özellikle Merkez Bankası'nın üzerindeki politik baskı Merkez Bankası'nın bu konuda elini zayıflattı.

Dolardaki yükselişin sürmesi halinde Merkez Bankası faiz silahını çekmek zorunda kalacaktır. Merkez Bankası'nı geç alacağı faiz artırım kararı artış oranının daha da fazla olmasına neden olacaktır. Merkez Bankası'nın en az iki puanlık bir faiz artışına gitmesinin kaçınılmaz olduğu yolunda görüşler var.

Tüm bu gelişmeler karşısında vatandaş ne yapmalı?

Ben bu soruya son 2 yıldır hep aynı yanıtı verdim durdum.

Harcamalarınızı kısmayın, tamamen kesin. Cebinizdeki 20 lirayı bile önümüzdeki aylarda yaşanması muhtemel fırtına için saklayın.

Yazarın Diğer Yazıları