Prens Philip'in tanrı olduğuna inanıyorlar. 50 yıldır tapıyorlar

Prens Philip'in tanrı olduğuna inanıyorlar. 50 yıldır tapıyorlar
Vanuatu'da bir köyde, dün hayatını kaybeden Prens Philip'e 50 yıldır 'tanrı' olarak tapınılıyor. 300 bin nüfuslu köyde yaşayanlar hala 'tanrılarının' geri dönüp onları kurtarmasını bekliyor.

İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth''in eşi Edinburgh Dükü Prens Philip''e, 50 yıldan fazla bir süredir Pasifik adasındaki bir kabile tarafından ''tanrı'' olarak tapınılıyor. Vanuatu''da ücra bir yerleşim yeri olan Younanen''de yaşayan köylüler, Edinburgh Dükünün bir dağ tanrısının oğlu olduğuna inanıyor.

Köylüler, 1960''larda kendisi ve Kraliçe eşinin resimlerini gördükten sonra Philip''e tapınmaya başladılar. Çifti, evlenmek için zengin ve güçlü bir kadın bulmak için denizleri dolaşan dağ tanrısının soluk tenli bir oğlunun Vanuatu efsanesine bağladılar.

Yerel halkın, 99 yaşında Cuma günü hayatını kaybeden Prens Philip''in fotoğraflarını taşımanın yanı sıra, yiyecek mahsulleri için kutsamasını istemek için her gün ona dua ettiği belirtildi. 

Köyde gururla Philip''in bazı fotoğrafları sergileniyor. Bunlardan biri de yerlilerin kendisi için özel olarak yaptığı ve Londra''ya gönderdiği, elinde bir sopa tuttuğunu gösteren 1980''de çekilmiş bir fotoğraf.

İnanışa göre; Younanen, 1974 yılında Philip ve Kraliçe, kısmen Birleşik Krallık''a ait olan ve Yeni Hebridler olarak bilinen bir eyalet gezisi için seyahat ettiklerinde, ''tanrıları'' tarafından ziyaret edildi.

Dük''ün kraliyet nişanlarının sonu, köylülerin ilahi güçlere sahip olduğuna inandıkları adamın ikinci bir ziyaretini bekledikleri Younanen''de dehşetle karşılandı. 

Köy şefi Jack Malia, 2017 yılında Philip''in kamu görevlerinden emekli olduğunu açıkladığında Reuters''e verdiği röportajda, "Prens Philip bizim için önemlidir çünkü atalarımız bize geleneklerimizin bir kısmının İngiltere''de olduğunu söyledi," ifadesini kullandı.

Philip''in köye gelmesi durumunda insanların artık fakir olmayacağını söyleyen Köy şefi Malia, "Hastalık olmayacak, borç olmayacak ve bahçe çok iyi büyüyecek. Prens Philip bir gün gelip bizi ziyaret edeceğini söyledi. Hala geleceğine inanıyoruz ama gelmezse, elimde tuttuğum resimler... hiçbir şey ifade etmiyor." dedi.

Köy haritalarda işaretlenmemiş ve diğer yerleşim yerlerinden biraz uzakta yer alıyor. Bu sebeple halkının Philip''in ölümüyle ilgili üzücü haberi henüz almamış olması muhtemel.

Köy şefi Malia, Dük''ün 1974 ziyaretinde onlara akıllıca bir tavsiye verdiğini ve onlara yabancılardan asla para kabul etmemelerini, yalnızca yiyecek kabul etmelerini söylediğini ifade etti.

Tanrılarından çok beklenen ikinci ziyareti hiç almamış olabilirler fakat 2018 yılında İngiliz Milletler Topluluğu Oyunları turu sırasında adayı ziyaret eden oğlu Prens Charles ile tanıştılar.

Vanuatu, Yeni Kaledonya''nın üzerinde 83 küçük adadan oluşan bir takımada ve yaklaşık 300 bin nüfusa sahip. Hem Fransa hem de İngiltere, 1880''lerde Vanuatu''nun bazı kısımlarını istedi ve 1906''da ortak bir anlaşmayla adaları yönetmeyi kabul etti.

1970''lerde bir bağımsızlık hareketi başladı ve 1980 yılında Vanuatu Cumhuriyeti kuruldu.

İlgili Haberler