Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu ve Ahmet Maranki şifalı bitkiler yüzünden davalık olmuş. Domates suyu bakın neye iyi geliyormuş

Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu ve Ahmet Maranki şifalı bitkiler yüzünden davalık olmuş. Domates suyu bakın neye iyi geliyormuş
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın danışmanı Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu ile kamuoyunda bitki uzmanı olarak tanınan Ahmet Maranki arasındaki dava 12 yıl sonra sonuçlandı. Saraçoğlu ve Maranki arasındaki davanın domates suyu, lavanta ve ısırgan otu üzerinden yaşandığı öğrenilirken, Maranki'nin davadan beraat ettiği bildirildi.

Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu ve Ahmet Maranki şifalı bitkiler yüzünden davalık olmuş. Domates suyu bakın neye iyi geliyormuş

Cumhurbaşkanı Erdoğan''ın danışmanı Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu ile Ahmet Maranki ve eşi Elmas Maranki arasındaki dava sonuçlandı. 12 yıldan bu yana duruşmaları görülen davada, Maranki çiftinin beraat ettiği öğrenildi. 

DHA''da yer alan habere göre İstanbul 1. Fikri ve Sınai Haklar Ceza Mahkemesi''nde görülen duruşmaya taraf avukatları katıldı. Mahkeme, suçun unsurlarının oluşmadığına kanaat getirerek, her iki sanığın da  ayrı ayrı beraatine karar verdi. 

BU ÜRÜNLERİ KENDİSİNİN BULDUĞUNU İDDİA ETTİ 

Ahmet Maranki''nin avukatı Cahit Suluk duruşma sonrasında yaptığı yazılı açıklamada "Davacı, ''Bitkisel Sağlık Rehberi'' adlı eserinde domates suyunun akciğer ve prostat kanserine, ısırgan otunun akciğer kanserine, lavantanın karaciğer ve hepatite iyi geldiği, lahananın kemoterapi ve radyoterapi sonrası kullanımının faydalı olduğu, karnabaharın antikanser etkisinin olduğu gibi bilgileri ilk kez kendisinin bulduğunu iddia etti. Mahkeme 12 sene sonra olsa da beraat kararı verdi" dedi.

"BİLGİNİN KENDİSİNİ KORURSAK, İLERLEMENİN ÖNÜNÜ TIKAMIŞ OLURUZ"

Avukat Suluk sözlerini şöyle tamamladı:

"Bu karardan da anlıyoruz ki telif koruması fikrin kendisini korumuyor, fikrin ifade şekillerini koruyor. Eğer bir fikir buluş niteliğindeyse patentlenmesi gerekiyor. Bunun için de buluşun teknik yönü olmalı. Domates suyunun patentle korunabilmesi için bu konuda klinik çalışmalar yaparak, sonuçları bilimsel olarak denetlenebilir bilgiye ulaşılmalı. Aksi halde şunu ilk kez ben söyledim, öyleyse bunu başkası söyleyemez gibi bir yaklaşım hukuki değil. Nitekim Isaac Newton ''Eğer daha uzağı görebiliyorsam bu benden önceki devlerin omuzlarında durduğum içindir'' ifadesini kullanmıştır. Yani bilginin kendisini korursak, bilimsel ilerlemenin önünü tıkamış oluruz. Bu nedenle yasa koyucular bizatihi bilginin kendisini telif yasalarıyla korumuyor." 

İlgili Haberler