Bilim Kurulu'nun aldığı kararları hiç kimse bilmiyor

Bilim Kurulu'nun aldığı kararları hiç kimse bilmiyor
Ruh ve Sinir Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mansur Beyazyürek, korona virüs salgını döneminde insanların ruh sağlığına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

GÜLAY TUNÇEL / YENİÇAĞ 

Korona virüs salgını tüm dünyada etkisi göstermeye devam ederken, salgın ile ilgili en çok merak edilen noktalardan biri de insanların ruhsal durumu. Ruh ve Sinir Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mansur Beyazyürek, korona virüs salgını döneminde insanların ruhsal durumunu korumalarını sağlayacak yöntemlerle ilgili bilgilendirmede bulundu.

Salgın döneminde insanların en çok hissetmek istediği duygunun güven duygusu olduğunu belirten Beyazyürek, “Korona virüs salgını dünyanın ilk kez yaşadığı bir olay. Biz insanlar olarak daha önce benzer bir durum ile karşılaşmadık. Dolayısıyla gösterilen reaksiyonlar farklı olabilir. Ancak başladığı günden bu yana ruh sağlığımızın olumsuz etkilendiğini söyleyebiliriz. Bunları söylerken, temelsiz olarak söylemiyoruz. Çünkü insanın hissetmek istediği en önemli duygulardan biri güven duygusudur. İnsanlar her şeyden önce güven hissetmek istiyor” dedi.

“OTOBÜSTEN ADAM İNDİRİRSENİZ GÜVEN KALMAZ”

Karantina otobüsünden insanların indirilmesinin güven duygusunu zedelediğini belirten Beyazyürek, “Sağlık Bakanımızın dilini burada önemsiyoruz çünkü Sağlık Bakanımızın dilinde güven var. Fakat bundan sonra gazetecilerden bir soru geldi ve Bakan, karar alındığını söyleyemem, bunu ileteceğim yüce makam açıklar dedi. Ve bu, insanlardaki güveni sarstı. Herkes evine kapansın derken, karantina otobüsü durdurulup, 2 kişi otobüsten alındığı zaman, insanlarda güven duygusu kalmıyor. İnsanlar, ‘ben enayi miyim, evde oturuyorum’ demek öyle önemli bir şey değildir. Bunu insanların gözünün içine soka soka yaptığınız zaman, insanlarda güven duygusu kalmıyor. Güven duygusu kalmayınca ondan sonra siz istediğiniz kadar konuşun, insanlar inanmıyor” diye konuştu.

“SAYI DEĞİL, CAN”

Korona virüs tablosunda açıklanan her sayının bir insan olduğunu belirten Beyazyürek, “Zaten virüsün getirdiği durum icabı göremiyorsunuz, mutasyona uğruyor, aşı bulunamıyor ama burada ruhsal açıdan çok önemli bir şeyi unutuyoruz. Çıkılıyor deniliyor ki, şu kadar kişi iyileşti, 120 kişi öldü. 120 can bu yani, trafik kazasında 5 kişi öldüğü zaman gazetelerde manşet atılıyor ve deniliyor ki, “Katliam gibi kaza” Sanki 120 tane sinek mi öldü inanamıyorum. Böyle bir duyarsızlık başladı, beni endişelendiren bu durumdur” ifadelerini kullandı. 

(Açıklamaların devamına Youtube kanalımızdan ulaşabilirsiniz)