Prof. Dr. Mehmet Ceyhan 4 maddelik öneri listesi paylaştı! Oranlar yüzde 2'yi geçerse okullar kapanmalı

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan 4 maddelik öneri listesi paylaştı! Oranlar yüzde 2'yi geçerse okullar kapanmalı
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, okulların açılmasının ve kapatılmasının kesin kriterlere bağlanması gerektiğini belirterek, "Pozitif oranı yüzde 2’yi geçerse bölgesel veya ülke çapında okulları kapatmalıyız" dedi.

Türkiye'de korona virüs vaka sayıları günden güne artış gösterirken 31 Ağustos'ta okulların açılıp açılmayacağı ise en büyük soru işaretlerinden birisi oldu. 

4 MADDELİK ÖNERİ LİSTESİ 

Prof. Dr. Ceyhan konuyla ilgili 4 maddelik bir öneri listesi paylaştı.

NEW YORK'U ÖRNEK GÖSTERDİ 

Okulların açılması ve kapatılmasının kesin kurallara bağlanması gerektiğini belirten Ceyhan "Biz günlük minimum 100.000 test yapmalıyız. Pozitif oranı % 2’yi geçerse bölgesel veya ülke çapında okulları kapatmalıyız. New York şehri rehberi örnek alınabilir." dedi.

Karar'da yer alan habere göre, New York'taki sistemi anlatan Ceyhan'ın açıklamaları şöyle:

"New York şehir merkezinde (nüfus 8 milyon) günlük 70.000 test yapılacak, pozitiflik oranı % 3’ü (test sayısı az olacağı için bizde % 2 önerdim) geçerse okul kapatılacak.

Karma eğitim yapılmalı, çocuğunu okula göndermek istemeyen aileler için sadece evden eğitim hakkı tanınmalıdır. Bu ailelere çocukların refakati için olanak sağlanmalıdır. Çocuklar arasında maskesiz en az 2 m mesafe sağlanmalıdır. 

Önce 6. sınıf ve üzerindeki sınıflar açılmalı, kreşler, ana okulları ve ilk 5 sınıf 1 aylık bir gözlemden sonra açılmalıdır."