Prof. Dr. Mehmet Ceyhan koronada bilim dünyasının beklediği haberi canlı yayında açıkladı

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan koronada bilim dünyasının beklediği haberi canlı yayında açıkladı
İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Gürkan Kubilay ve Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Haber Global’de katıldıkları Serdar Akdoğar ile Artı Eksi programında korona virüs salgınında mutasyona ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Haber Global’de cumartesi akşamları ekrana gelen Artı Eksik programının bu haftaki konukları Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, genetik uzmanı Prof. Dr. Korkut Ulucan ve İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Gürkan Kubilay oldu.

Dr. Gürkan Kubilay, Amerika’da bulunan North Carolina Üniversitesi’ndeki bir çalışmayı izleyicilerle paylaşarak, “Üniversitede yapılan çalışmada 8’er tane hamster grubu almışlar. Bir tanesine ilk korona virüsü enjekte etmişler ve başka 8 tane hamsterin yanına koymuşlar. İkinci gruba mutasyonlu korona virüsü koymuşlar ve onu da başka grubun yanına koymuşlar. Bir bakmışlar ki eski hamster korona virüs olan grubun hiçbiri diğerlerine aktarmamış ama yeni mutasyona uğramış olan virüste diğer hamsterle 4 gün sonra koronaya yakalanmışlar. Herkesin seveceği en sonda, o da şöyle bu virüsün aşılara karşı dayanıklılığının olmadığı ortaya konulmuş” dedi.

“HERKES BU MUTASYONU BEKLİYOR”

Daha sonra söz alan Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, bilim dünyasının korona virüste mutasyon beklediğpini belirterek, şunları ifade etti::

"Tarihteki salgınların hepsi, bir mutasyon sonucu 2 yıl sürmeden bitmiş. Burada da böyle bir beklentimiz var ama bizim işimize yarayacak mutasyon için aynı değişiklik olacak ama hem daha az zarar verici olacak hem de daha az bulaşıcı olacak. Bu virüslerin daha az zarar verici olduğu kanıtlandı ama daha az bulaşıcı hale gelmedi. Herkes bunu belirtisiz şekilde geçirecek şekilde mutasyon geçirmesi gerekiyor, biz bunu bekliyoruz” .