Profesörün boz ayıyla olan tatlı savaşı bitmiyor

Profesörün boz ayıyla olan tatlı savaşı bitmiyor
Trabzon’un Maçka ilçesindeki evinde tatilini geçiren İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Afet Yönetim Merkezi ve Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, ve evine dadanan boz ayı Meteor arasındaki tatlı savaş bir türlü sona ermiyor.

Profesör Kadıoğlu pencerelere tırmanan, eve ve bahçedeki ürünlerine zarar veren, Meteor’u uzak tutmak için yurt dışından güneş enerjisi ile çalışan, düşük voltajda elektrik üreten ‘kovucu çit’ sipariş etti.

Bu çite dokunulduğunda elektrik akımı hissediliyor, ama akım hayvana zarar vermiyor. Korkan hayvan oradan uzaklaşıyor. Kadıoğlu, “Ayının evi kırıp dökmesinden korkuyoruz. Zaten tarlayı yedi. Fasulyeler, mısırlar her şey gitti. Bir mısır yiyemedik, Trabzon halkından mısır yardımı bekliyoruz. ‘Ayızede’ olduk” açıklamasını yaptı.

Meteor adını verdiği boz ayıyı görüntülemek için evine güvenlik kamerası bile taktıran Prof. Dr. Kadıoğlu, tüm çabalarına rağmen ayıyı görüntülemeyi başaramadı. Üniversitenin yüz yüze eğitime başlama kararıyla İstanbul’a dönmeye hazırlığı yapan Kadıoğlu, ormanın sınırında bulunan evini boz ayıdan koruyabilmek için ABD’den güneş enerjisi ile çalışan, düşük voltajda elektrik akımı üreten ‘kovucu çit’ getirtti. Dokunulduğunda elektrik akımını hissedilen, ama zarar vermeyen çit nedeniyle hayvanlar, o alandan korkup uzaklaşıyor.


‘AYIZEDE OLDUK’

Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, bahçesini talan eden boz ayının tüm uğraşlarına rağmen fotoğrafını çekmeyi başaramadığını belirterek, “Sisli, yağmurlu, puslu havada ve derin uykuda olduğumuz saatlerde geliyor. Mısır tarlasını dümdüz eden ayının bir fotoğrafını çekemedim. Buraya bal koydum, balı da beğenmedi, market balı tabi. Bekle bekle, o bala da gelmedi. Buradan gideceğiz. Zaten iki kez camları yokladı, bir camı kırdı. Tekrar kapıları camları kırar, diye ABD’den hayvana zarar vermeden kovan, sivrisinek ısırır gibi kuvvetli, güneş enerjili tel çit sistemi sipariş ettim. Tabi burada bazen 2-3 gün hiç güneş olmuyor ama bu sistem 1 hafta idare ediyor. Ayıdan korkuyoruz, evi kırar döker, diye. Zaten tarlayı yedi. Fasulyeler, mısırlar her şey gitti. Bir tane mısır yiyemedik, Trabzon halkından mısır yardımı bekliyoruz. ‘Ayızede’ olduk” dedi.





''ÇEKECEĞİM FOTOĞRAFINI, KARARLIYIM''

Ayı ile mücadele ettiğini anlatan Prof. Dr. Kadıoğlu, “Armutları kontrol edip buraya doğru geliyor. Ben de onun armutlarını birazcık yedim ama ayı kadar zarar veremedim. Beğenmiyor gerçi de o balı ona bırakacağım. Herhalde çok aç kalınca gelir. Gelsin de bizim ne yediğimizi görsün. Biz onun gibi karakovan yiyemiyoruz. Meteor çok değişik bir hayvan. Şuraya bakın, insan olsa 2 bacaklı ayılar koparır ama bu hepsini silindir gibi yerle bir dümdüz ediyor. Tek tek de onları kemiriyor insan gibi. Çok değişik bir hayvan. Bir türlü fotoğrafını çekemedim. Seneye inşallah tecrübeli olarak daha donanımlı, ‘kameraman Cevat Kelle’ gibi geleceğim. Her tarafa çeşitli, açılı kameralar, fotokapanlar. Bakayım, ne yapacak? Mutlaka çekeceğim fotoğrafını, kararlıyım” dedi.

''AYI BENDEN DE MEŞHUR OLDU''

Ayı ‘Meteor’ ile maceralarını sosyal medya hesaplarından da paylaşan Prof. Dr. Kadıoğlu, şunları kaydetti:

“Medyada ayı mı meşhur oldu ben mi meşhur oldum, bilmiyorum. Twitter’a başvurdum tanınan kişi olarak ama Twitter beni tanımadı. Belki ayıya mavi tik verecek ama bana vermedi. Ayı benden daha meşhur oldu. Karadeniz’i bilmeyenler ‘Ayının yerinde ne işin var, ayının tarlası’ diyor. Ayı mısır mı ekiyor? Nereden öğrenmiş ayı mısır yemeyi bilemiyorum. Mısır, fasulye, patates ormanda olmayan şeyler. Ekmiyor ama yiyor. Ayının çok adamı olduğunu gördüm, her yerde adamı var. Karadeniz’i, bu dağları bilmeyenler bütün Karadeniz’i boşaltmamızı istiyor.

İlgili Haberler