Prof. Dr. Şener Üşümezsoy’un yine her dediği doğru çıktı. Bu inanılmaz bir şey. Aylar öncesinden Yeniçağ’a açıklamıştı

Prof. Dr. Şener Üşümezsoy’un yine her dediği doğru çıktı. Bu inanılmaz bir şey. Aylar öncesinden Yeniçağ’a açıklamıştı
Türkiye ile Mısır’ın Doğu Akdeniz’de deniz yetki alanları konusunda müzakere yapılabileceği sözlerinin ardından gözler bölgeye çevrildi. Mısır’la deniz yetki alanlarının sınırlandırılma konusunda anlaşma gündemde olurken, Jeoloji Uzmanı Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, Türkiye’nin gerçek gaz sahasına ulaşılabilmesi için Mısır’la anlaşma yapması gerektiğini en bundan tam 5 ay önce söylemişti. Üşümezsoy ayrıca, gerçek gaz potansiyelinin güneyde Mısır Deltası’ndan kuzeye doğru uzanan alanda yer aldığı da belirtmişti

YENİÇAĞ - ÖZEL HABER

Geçtiğimiz günlerde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun “Doğu Akdeniz’de en uzun karası ve kıyıları olan iki ülke olarak ilişkilerimin seyrine göre biz de deniz yetki konusu Mısır’la müzakere edebiliriz” sinyalini verdi. Mısır’la deniz yetki alanlarının sınırlandırılma konusunda anlaşma gündemde olurken, Jeoloji Uzmanı Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, Türkiye’nin Akdeniz’de gaz sahasına ulaşılabilmesi için Mısır’la anlaşma yapması gerektiğini en bundan tam 5 ay önce söylemişti.

19 Eylül’de YENİÇAĞ’a özel açıklamalarda bulunan Şener Üşümezsoy, Akdeniz’de gerçek gaz potansiyelinin güneyde Mısır Deltası’nın Akdeniz içindeki kuzeye doğru uzanan alanın yer aldığını belirten Üşümezsoy, “Bu boyutuyla Türkiye, bu araştırmalarını bu yana doğru yöneltmelidir. Ve Mısır’la anlaşmayla birlikte araştırma yapılabilmelidir” ifadelerini kaydetti.

Akdeniz’de gerçek gaz potansiyelinin güneyde Mısır Deltası’ndan kuzeye doğru uzanan alanda yer aldığı ve Eylül ayında Türkiye ve Mısır’ın anlaşmaya birlikte araştırma yapılması gerektiğini de söyledi.

Geçmiş açıklamalarında Türkiye’nin Akdeniz’de doğalgaz arama stratejisini değiştirmesi gerektiği konusunda sürekli açıklamalarda bulunan Üşümezsoy, “Türkiye, Akdeniz’de doğalgaz arama stratejisini değiştirmesi gerekmektedir. Doğu Akdeniz’in jeolojik yapısını ortaya koyduğumuzda Rodos’tan başlayarak; güneydeki Mısır Deltası’nın kuzeye kadar uzanımını görmekteyiz. Mısır Deltası’nın içerisinde yer alan ve ‘Deniz Dağı’ olarak bilinen bölgede bir platform olarak delta içerisinde yer aldığı ve gaz potansiyeli taşıdığı değerlendirilmelidir” ifadeleri kullanmıştı.

Üşümezsoy''un YENİÇAĞ''a özel değerlendirmeleri şu şekilde:

Bu alan üzerinde Türkiye, Mısır Ekonomik Münhasır Alan’ın içinde yer almaktadır. Oysa Kıbrıs, Türkiye ile Mısır’la ekonomik münhasır alanı olmaması nedeniyle kendi Güney Kıbrıs’la Mısır arasında Nil Deltası’nın doğu kenarında bir kenar olmasına karşılık arama sahasını haritalarda gördüğümüz gibi batıya doğru taşıyarak Türkiye-Mısır Münhasır Ekonomik Alan’ı içerisinde olana tezahür etmektedir.

 

Amerikan Jeolojik Survey’in yaptığı araştırmada Nil Deltası’nın doğusundaki gaz sahasının haritasını göstermektedir. Bu haritada görüldüğü gibi Türkiye Antalya Körfezi direkt olarak İskenderiye’ye uzanmaktadır. Deltanın gaz sahası Türkiye-Mısır Ekonomik Münhasır Alana denk düşmektedir.

İlgili Haberler