​​​​​​​Putin'e söylenmesi gerekenler...

Cumhurbaşkanı, bırakın Türkiye'yi dünya rekorunu geliştirmeyi devam ediyor. Devamlı konuşuyor. Bunlar da ekranlarda yer bulmayı sürdürüyor. Örneğin yayın programları alt üst oluyor. En basitinden kendilerini bir komedi dizisine hazırlamış olanlar, karşılarında Erdoğan'ı buluyorlar. Cumhurbaşkanının verdiği mesajlara bakıyorsunuz, tam daldan dala. Yarın gelecek Putin'e fazla yer ayırmasını beklerken, hedefe Kılıçdaroğlu'nu oturtuyor. Ardından sözü Ali Babacan ile Ahmet Davutoğlu'na getiriyor.

Önceden hazırlanan grafiklere dikkat edince planlama yapıldığını çok net anlıyorsunuz. Burada Ahmet Hakan'ın kutlanması(!) şart. Tarafsızlık numaraları altında her türlü kurguyu hazırladığını anlıyoruz.

Sirkatin söyleyenler

İki dolgu malzemesi ise, bu defa çaplarını ortaya koymakla yetindiler. Buket Aydın tek başına incelenmesi gereken biri. İki defa kapının önüne kondu. Bu badireleri hangi özellikleri ile atlattı, tahmin zor değil.

Başak Şengül'ün gereksiz yere topa girmeleri trajikomik. Erdoğan'ın söylediklerini her defasında tekrarlamasına yakıştıracak kelime bulamıyorum.

Esas haber

Hükümetin "ne şiş yansın, ne kebap" politikasına döndüğünü anladık. Hani "yukarı tükürsen bıyık, aşağı tükürsen sakal" benzetmesindeyiz.

Kimileri için Libya'ya asker yollamaya başladığımız haberi sürpriz oldu. Erdoğan'ın "ufak ufak gidiyorlar" şeklindeki itirafına sevinemedik. Düşünün bir tarafta hava kuvvetleri ve savaş gemileri olan "illegal yönetim" öte yanda uçurtması dahi olmayan "legal hükümet." Bu ortamda Türk Silahlı Kuvvetleri ne yapabilir.

Esas götürülecekler

Gerekli savaş unsurları taşınmazsa, Libya'nın sonu parlak değil. Harp Okulu öğrencilerine yapılan hava saldırısı, bunun ilk işareti.

Hafter kuvvetlerine Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri kanalıyla aktarılanlar ise dengeleri tamamen bozdu. Anlayacağınız Libya macerası hiç de kolay değil.

Düne kadar "vatan savunması" diyorduk. Bu kez ne ile tanımlayacağız. Bir avuç petrol peşinde koşarken, harcamaları iyi hesap etmeliyiz. Hani o yöreye has bir laf vardır; "Dimyat'a pirince giderken, evdeki bulgurdan olmak."

Dost mu düşman mı?

Yarınki Erdoğan-Putin görüşmesi, belki de en önemli buluşma. Kremlin'deki son Çar'a edilecek laflar çok net. "Fırat'ın batısında karşımıza çıkıyorsun" ya da İdlib'de rejim güçleriyle birlikte insanları Türkiye'ye sürüyorsun şeklindeki arkadan vurmalara son vermelisin.

Putin, "enerji ortaklığı" bahanesiyle yine sıyrılıp gitmemeli. Aynı hatırlatmayı bir kez daha yapacağım; Erzurum ve çevresinde Ruslara hâlâ "Moskof gavuru" derler.

Bence Putin, Trump'dan farksız. Hatta daha beteri...

İyi işler

Yakın döneme kadar RTÜK kanallara ceza olarak "belgesel yayınlatırdı." Bunlar da genel olarak tarihi özellikleri olan yapımlardı. Bana göre bu tip yapımları çağdaşlaştıran ekran NTV oldu. Hayırlı işleri bulup, ekranlara sürme görevini iyi başarıyorlar. Bu kez Balat'taydılar. Berfu Güven, Erden Timur ve Korhan Varol üçlüsü ilginç bir hayır kuruluşunu yakalamışlardı; "Deliler Kahvehanesi."

Ali Denizci'nin başını çektiği bu yer, ihtiyaç sahibi herkese yardımcı olmakta. Her gece de en az 200 garibana yemek veriliyor.

Denizci'yi ve ona yardımcı olanları yürekten kutluyorum.

***

Doldur boşalt

Yılbaşından bu yana televizyonların ana malzemesi eskilerin tekrarı. Bunu uygulayanlar ratingi en yüksek olanlar. Yılbaşı kutlamaları döndürülüp duruyor. Bu senekiler bitti şimdi geriye dönüldü, Bir nevi geri sayım; 2019, 2018, 2017... Böylece kanal çalışanları dinlendiriliyor. Diğer avantaj ise maliyet sıfır. Jüri üyeleri de rahat rahat, ekstra bağlantıları yapabildiler.

Şunun şurasında birkaç gün daha kaldı. Serenay Sarıkaya'nın Volkswagen benzeri bacaklarından hoşlananlar kusuruma bakmasın.

***

SİZDEN GELENLER

Bir hayli fazlalaştı. Kimileri çarşaf çarşaf. Kısalar çoğunlukta. Genelde kutlamalarla dolu:

Alper Cenkaslan, Yusuf Geyik, Koray Işıklar, Vahap Koculu ve Prof. Dr. Hikmet Özdemir'in nazik mesajlarına teşekkürler.

Tansu Sarı, Orhan Koçanoğulları ve Ahmet Hakan karşıtlarının sözcüsü olarak İbrahim Ormancı'ya ayrıca teşekkürler.

GÜNÜN SÖZÜ

Havlayan bir köpek, uyuyan aslandan daha fazla işe yarar. W. Irwing

 

Yazarın Diğer Yazıları