NASA ve Rusya arasındaki gerilim bitmiyor: Rusya Uzay Ajansı müdürü görevden alındı

NASA ve Rusya arasındaki gerilim bitmiyor: Rusya Uzay Ajansı müdürü görevden alındı
Rusya ve NASA aralarında Uluslararası Uzay İstasyonu’na uçuşları entegre etmek için yeni bir anlaşma yapma kararı aldı. Rusya devlet başkanı Vladimir Putin'in talimatıyla Ukrayna işgalinin destekçisi olan Roscosmos genel müdürü Dmitry Rogozin‘i görevden alındı.

Rusya ve NASA aralarında Uluslararası Uzay İstasyonu’na uçuşları entegre etmek için yeni bir anlaşma yapma kararı aldığını duyurdu.

NASA, anlaşmaya dair şu açıklamalarda bulundu:

Uluslararası Uzay İstasyonu’nun sürekli güvenli operasyonlarını sağlamak, astronotların hayatlarını korumak ve ABD’nin uzaydaki varlığının sürekliliğini sağlamak için Rusya ile ortaklığımız devam edecek.

ShiftDelete''den aktarılan bilgilere göre; NASA sözcüsü Josh Finch, bu ortaklığın çok uluslu ekipleri içerdiğini de belirtti. NASA’nın bu açıklamalarından saatler önce Rusya devlet başkanı Vladimir Putin, ABD astronotlarının uzay istasyonuna Rus roketleri yerine trambolinlerle gitmesi gerektiğini söyleyen ve Ukrayna işgalinin destekçisi olan Roscosmos genel müdürü Dmitry Rogozin‘i görevden alındığı açıklandı.

Bu yılın başlarında Rusya’nın Ukrayna’yı işgali üzerine gerginlik tırmanırken Rogozin, bir açıklama yaptı. Bu açıklamada uzay istasyonunu doğru yörüngede tutmak için gereken itişi sağlamaktan Rusya’nı sorumlu olduğunu ve istasyonu çökmeye zorlayabileceğini söyledi.

Aynı zamanda Amerikalı ortaklarının eylemlerini yakından izleyeceğini ve düşman olmaya devam etmeleri halinde Uluslararası Uzay İstasyonu’nun varlığı sorununa geri döneceklerini de söyledi. Yaptığı bu açıklamayla ortaklığı feshetmeyi düşünmekle tehdit etti.

NASA’daki yetkililer ise ortaklığı devam ettirmeye odaklandıklarını söyledi. Ayrıca Rusya’nın resmi eylemlerinin Rogozin’in söylemiyle çeliştiğini söyleyerek tehditlerini büyük ölçüde reddettiler. NASA, cuma günü yaptığı açıklamada, 21 Eylül’de yapılması planlanan uzay istasyonuna bir Soyuz uzay aracında iki Rus kozmonotla birlikte uçmak için astronot Frank Rubio‘yu görevlendirdiğini söyledi.

İlgili Haberler