RDW nedir? RDW düşüklüğü ve yüksekliği ne anlama gelir?

RDW nedir? RDW düşüklüğü ve yüksekliği ne anlama gelir?
RDW; Kırmızı kan hücresi dağılım genişliği, standart tam kan sayımının bir parçası olarak rapor edilen kırmızı kan hücresi hacmi varyasyon aralığının bir ölçüsüdür. Peki, RDW düşüklüğü ve yüksekliği ne anlama gelir?

RDW NEDİR?

RDW, kırmızı kan hücrelerinin büyüklüğündeki ve hacmindeki değişiklikleri gösterir. Testin sonuçları, diğer kan testleri ile birlikte, doktorların aneminin varlığını doğrulamasına yardımcı olabilir, bu durum kırmızı kan hücrelerinin olmamasıyla karakterize edilir.

Kırmızı hücre dağılım genişliği (RDW) testi ayrıca aneminin altta yatan nedenini belirlemeye yardımcı olabilir. Ayrıca, 2010 yılında yapılan bir araştırmada, testin 45 yaş üstü kişilerde mortalitenin güçlü bir göstergesi olabileceği ileri sürülmüştür.

KANIN ÇEŞİTLİ ÖLÇÜMLERİNİ BELİRLİYOR

Bu test genellikle tam kan sayımının (CBC) bir parçası olarak gerçekleştirilir. CBC, kan hücrelerinin türlerini ve sayısını ve kanınızın, kırmızı kan hücrelerinin ve beyaz kan hücrelerinin ölçümleri gibi kanınızın diğer çeşitli özelliklerini belirler. Bu testler genel sağlık durumunuzu belirlemenize yardımcı olur ve bazı durumlarda enfeksiyon veya diğer hastalıkları teşhis eder.

RDW İÇİN REFERANS ARALIĞI

Kırmızı hücre dağılım genişliği için normal bir aralık yetişkin kadınlarda yüzde 11.9 ila 15.5 ve yetişkin erkeklerde yüzde 11.8 ila 15.6’dır. Ancak bazı diğer klinikler RDW için normal referans aralığını % 11.6 ila % 14.6 arasında vermektedir. Bu aralığın dışındaki değerler, besin eksikliği, enfeksiyon veya başka bir bozukluğa sahip olabileceğiniz anlamına gelir. Ayrıca, referans aralıkları testi yapan laboratuvara bağlı olarak değişiklik gösterebilir.

RDW YÜKSEKLİĞİ NEDİR?

Alyuvarların büyüklüklerinin birbirinden farklı boyutlarda olması ve bu farklılıkta meydana gelen artış RDW yüksekliğine işaret eder.

RDW DÜŞÜKLÜĞÜ NEDİR?

Alyuvarların boyutları arasındaki farkın çok küçük olması ise RDW düşüklüğünü gösterir. Kırmızı kan hücrelerinin hacmi ve büyüklüğündeki değişimleri RDW gösterir.

Kaynak : SÖZCÜ