Reis bir daha şiir okumasın!

R. T. Erdoğan bir hamasî şiir okudu hapis yattı, şimdi bir hamasî şiir okudu, devletler arası problem çıktı!

Reis Bey... Lütfen! "Beraber yürüdük biz bu yollarda / Beraber ıslandık yağan yağmurda / Şimdi dinlediğim tüm şarkılarda / Bana her şey seni hatırlatıyor." mısralarının ötesine geçmeyelim!

Azerbaycan'la birlikte Karabağ'da işgal edilen toprakları kurtardık. Birlikte Bakü'de, bütün dünyanın gözünün içine soka soka zaferi kutladık.

"Putin'e dikkat!" demiştim. Putin, zafer kutlamamızdan bir gün önce bizzat komutasında balistik füze tatbikatı yaptırdı. Bu tatbikata Rusya'nın Deniz Kuvvetleri, Hava Kuvvetleri ve Kara Kuvvetleri de katıldı.

Bizim Azerbaycan'da zafer kutlama programımız belliydi. Putin neden aynı günlerde gövde gösterisine ihtiyaç duydu?

Komplo teorilerine hiç girmem. Putin'in hesapsız hareket etmeyeceğini de bilelim. Turan illerine göz dağı vermek istemediğini düşünebilir miyiz? Karabağ'ı, Putin'in müsaade ettiği sınıra kadar kurtardık. Sonra "Durun!" dedi ve durduk.

İran'la aramızda krize yol açan Reis'in okuduğu Bahtiyar Vahapzade'nin "Topraktan Pay Olmaz" başlıklı şiiri olduğu haberlerde geçiyor. Değil. Bir anonim halk türküsünden alınma mısralar. Azerbaycan'ın ünlü şairi Bahtiyar Vahapzade'nin (1925-2009) şiirinde bu mısralar yok. Yine onun şiiri de Turanî.

R. T. Erdoğan'ın okuduğu şiirin varyantları var. Bir varyantı: "Araz'ı ayırdılar, Kumunan doyurdular, / Men senden ayrılmazdım, / Zülmünen ayırdılar." Bir diğer varyantı: "Arazı ayırdılar, / Kan ile doyurdular. / Men sizden ayrılmazdım, / Zor ile ayırdılar."   

R. T. Erdoğan'ın okuduğu mısralarda ise; Yukarıda, birinde "kum", diğerinde ise "kan" olarak geçen kelimenin yerine "balçık" anlamına "mil" geçiyor.

R. T. Erdoğan, Arif Nihat Asya'nın ünlü "Ağlayın, parmakları nur / Sularından kınalı kızlarım / Ağlasın Meraga göklerinden / Meraga'ya bakıp yıldızlarım (...) / Şu yakın suların / Kolu neden bükülmez / Fırat niçin, Dicle niçin, Aras niçin / Benden doğar, bana dökülmez?" mısralarını da okuyabilirdi. O zaman daha büyük problem çıkardı!

Aras, İran'la Azerbaycan'ı ayıran sınır. A. N. Asya'nın şirinde geçen "Meraga" da İran sınırları içinde kalan Güney Azerbaycan'ın bir şehri. 1259'da Hülagu'nun kurduğu rasathanesiyle ünlüydü. ("Gök" ve "yıldız" göndermesi rasathane bağlantılı.)

Reis'in okuduğu mısralar, İran Rejimi'nin damarına dokunuyor. Rejimin en korktuğu İran'ın nüfusunun neredeyse yarısı olan Türklerin Azerbaycan'la birleşme arzusunun zaptedilemez noktaya gelmesi. Tahran onun için el altından Ermenistan'ı destekledi ve zafere kayıtsız kaldı. Ama Karabağ'da çatışmalar sürerken, hemen her gün Güney Azerbaycan'ın merkezi Tebriz'de Azerbaycan ordusunun zaferi için gösteriler yapılıyordu.

İran, Azerbaycan Türklerini "Şiîlik" kozunu kullanarak kendisine bağlamak istedi. Çok insanı çeşitli aktiviteleri bahane ederek İran'a davet etti. Beyin yıkama ameliyesi yer yer başarıya ulaştı. Beyin yıkama bir yere kadar. Suyun yatağını bulacağından hiç şüpheniz olmasın!

*

Gazetemizin renkli kalemi Burhan Ayeri Bey'i kaybettik. Onun kaybı gazeteciliğin kaybıdır. Uzun süredir, hastalıklarla boğuşuyordu. Ara ara konuşurduk. Çok metanetliydi. Bütün ıstırabına rağmen yazısını aksatmadı. Allah rahmet eylesin.

Yazarın Diğer Yazıları