Remzi Özdemir dolarda neler olacağını açıkladı

Remzi Özdemir dolarda neler olacağını açıkladı
Merkez Bankası’nın tarihi toplantısı yarın yapılacak. Bu toplantıdan çıkacak olan sonuç aynı zamanda faiz ve doların yeni yönünü belirleyecek. Yeniçağ yazarı Remzi Özdemir, Merkez Bankası faizi ve dolar Euro’nun ne olacağı ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Merkez Bankası tarihi Para Kurulu Toplantılarından birini daha yarın yapacak. Neden tarihi çünkü Cumhurbaşkanı Erdoğan bir süre önce katıldığı bir televizyon programında “Merkez Bankası’na söyledim bu faizin düşürülmesini istiyoruz” sözlerini söylemişti.

Bu da Merkez Bankası’nın 14 Temmuz toplantısında faiz indirimine gideceği beklentisini güçlendirmişti.

Öncelikle şunu söyleyeyim: Merkez Bankası yarın faiz indirmeyecek! 19 da sabit tutacak.

Bunu yapma nedeni en ufak bir düşüşte doların sert bir şekilde yükseleceğini biliyor olması. Çünkü son haziran ayı enflasyon rakamı yıllık yüzde 17,53 olarak açıklandı. Şu anda faizler 19. Yani halen 1.5 puana yakın pozitif faiz var.

Yine faiz arttırmasına engel olacak Temmuz ve Ağustos enflasyon beklentisi var. Merkez Bankası başkanı bu aylarda yükseliş beklediğini açıklamıştı. Merkez Bankası belki de ağustos ayında 0.50’lik faiz bile arttırmak zorunda kalabilir.

DOLAR DÜŞECEK!

Dolar düşecek! Çünkü şu anki gelişmeler doların düşüşü yönünde.

Nedir bu gelişmeler?

1-Türkiye’ye para girişi var. Tıpkı 2 Kasım 2020’deki gibi borsada bankacılık sektörü hisselerine para girişi var.

2-Türkiye geçen hafta 1,5 milyar euroluk tahvil ihracı yaptı ve iki katı talep geldi.

3-Döviz rezervi yaklaşık 40 milyar dolar ekside olan Türkiye''yi rahatlatacak para ağustos ayında geliyor. IMF, Covid 19 salgının üye ülkelerin rezervlerinde yarattığı erimeleri gidermek, rezervleri takviye etmek amacıyla ağustos ayında 650 milyar dolar dağıtacak. Bu paranın yaklaşık 6,5 milyar doları Türkiye''ye gelecek. Özel Çekme Hakları (Special Drawing Rights – SDR) Türkiye’yi rahatlatacak.

Tüm bu gelişmelere baktığımızda doların 8.600 TL’nin de altına gelmesi çok muhtemel.