Rize ve Artvin'de çay üreticilerinden kota protestosu

Rize ve Artvin'de çay üreticilerinden kota protestosu
Rize’nin Fındıklı ve Artvin'in Hopa ilçelerinde çay üreticileri hükümet ve ÇAYKUR yönetimini protesto etti. Fındıklı'da üreticiler, torbalarla getirdikleri çaylarını yere döktü, üreticiden yana çay kanunu talep etti. Hopa'da ise 50 kişi gözaltına alındı.

Karadeniz’de hasadına başlanan çay alımlarında uygulanan “Kota ve Kontenjan” olayı üreticilerin tepkisine yol açtı.

ÇAYKUR’un sezonun başında dönüm başına alınan çayın 17 kilograma düşmesine tepkiler sürerken, ÇAYKUR’un günlük dönüm başı 17 kilogram çay alacağını açıklaması üzerine çaylarını düşük fiyata özel sektöre satmak zorunda kalacak olan üreticiler eylem yaptı.

“Çayda sömürüye son”, “Servetiniz bizden çaldıklarınızdır” yazılı pankartlarla Rize Fındıklı Meydanında toplanan üreticiler AKP-MHP yönetiminin kota ve kontenjan uygulamasını protesto etti.

Üteciciler hükümet ve ÇAYKUR yönetimini protesto için torbalarla getirdikleri çaylarını yere döktü, üreticiden yana çay kanunu talep etti.

Eylemde Fındıklı Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Özsoy da konuşma yaptı. Kota ve kontenjana tepki gösteren Özsoy, özel sektörün acımazsızca fiyatlarla üreticiye yüklendiğini söyledi.

HOPA’DA MÜDAHALE VE GÖZALTI

Rize’deki eylemin ardından Artvin’in Hopa ilçesinde de çay üreticileri bir araya geldi. ''Çayda kontenjan'' uygulamasına karşı ÇAYKUR’a yürüyen üreticilere polis müdahale etti, 50 kişi gözaltına alındı.

Üreticiler, "Biz kanuna karşı gelmiyoruz. Biz hakkımızı arıyoruz" diye karşılık verdiler. 

Bu arada bir kadın çay üreticisi, polislere "Bizim yanımızda durun. Sizin de anneniz babanız var" diye çağrıda bulundu.

Yaşanan arbedenin ardından polislerle çatışmak istemeyen çay üreticilerinden "Geri adım attık" açıklaması geldi. 

Kaynak: Tele1, ANKA

İlgili Haberler