Bir tarihi eser daha yok oluyor

Bir tarihi eser daha yok oluyor
Kayseri Talas’ta Roma dönemi eserlerinden 8'inci yüzyıla ait Kuruköprü bakımsızlıktan yıkılıyor.

Bir tarihi zenginlik daha yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Kayseri Talas’ta Roma dönemine ait Kuruköprü’nün bir kısmı yıkılırken çoğu kısmı da tahrip olmuş vaziyette. Kuruköprü Mahallesi Muhtarı Bilal Yardım köprünün onarılmasını istediğini belirterek, “Biz mahalle sakinleri olarak köprünün tadilatının yapılarak, turizme kazandırılmasını istiyoruz. Köprümüz tarih bakımından Kayseri Kalesi ile eş değerde olduğu söyleniyor” ifadelerine yer verdi.


BİR TARAFI YIKILMIŞ 
Yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalan Kuruköprü 8’inci yüzyılda Roma döneminde inşa edilmiş. 172 metre uzunluğa ve 16 metre yüksekliğe sahip köprüde bakımsızlıklar nedeniyle zamanla tahrip yaşanırken bir kısmı da yıkılmış vaziyette.

KAYSERİ KALESİ İLE EŞ DEĞER
Kuruköprü Mahalle Muhtarı Bilal Yardım köprünün 2012 kültür varlıkları tarafından tescil edildiğini bilgisini paylaşarak şu ifadelere yer verdi:
"Mahallemize ismini veren köprümüz tarihi Roma köprüsüdür. Köprümüz su kemeri olarak da ifade edilir. Gürpınar Mahallesi üzerinden çıkan suyun Kayseri''ye ulaştırılması amacıyla yapılmıştır. Tescili 2012 yılında yapılan köprünün kültür varlıklarına devri gerçekleşti. Roma dönemine ait köprümüz şu an atıl vaziyette. Biz mahalle sakinleri olarak köprünün tadilatının yapılarak, turizme kazandırılmasını istiyoruz. Köprümüz tarih bakımından Kayseri Kalesi ile eş değerde olduğu söyleniyor. Eşi benzeri olmayan bu yapının atıl vaziyette olması bizler üzüyor” ifadelerine yer verdi. 

BAKANLIK: ONARILACAK ÖDENEK BEKLENİYOR
İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü yetkilileri ise tarihi köprünün restore edilecek yapılar arasında yer aldığını belirterek, ödenek beklendiğini bildirdi. DHA