Rumların EOKA ruhu hortladı. Rum lider Türkleri katleden teröristlere övgü yağdırdı

Rumların EOKA ruhu hortladı. Rum lider Türkleri katleden teröristlere övgü yağdırdı
Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nin (GKRY) terör örgütü EOKA'nın 66'ncı yıl dönümünü törenlerle kutladı ve anısına pul bastırdı. GKRY lideri Anastasiadis de Kıbrıslı Türkleri acımasızca katleden terör örgütü EOKA’yı "EOKA savaşçılarına hayranlık ve saygı duyarak, vatanımızın Avrupa ailesinde yeniden birleşeceği güne kadar çalışacağımızın sözünü veriyoruz" diyerek övdü. GKRY'nin tepki toplayan EOKA hamlesi gözleri faşist EOKA örgütüne çevirdi.

Güney Kıbrıs Rum Kesimi''nde (GKRY) terör örgütü EOKA''nın 66''ncı yıl dönümünün anma törenleriyle kutlaması ve anısına pul bastırması tepki topladı. 

GKRY lideri Anastasiadis de Kıbrıs''ta katliam yapan, Türkleri acımasızca öldüren terör örgütü EOKA’ya övgüler yağdırdı.

Avrupa Birliği''nden ve ABD''den özellikle Doğu Akdeniz''de meselesinden dolayı desteği arkasına alan Anastasiadis sosyal medya hesabından "Kıbrıslıların, Kıbrıs Cumhuriyeti''nin kurulmasına yol açan destansı bir mücadeleye başladığı gün. EOKA savaşçılarına hayranlık ve saygı duyarak, vatanımızın Avrupa ailesinde yeniden birleşeceği güne kadar çalışacağımızın sözünü veriyoruz" ifadelerini paylaştı. 

TEPKİ YAĞDI

Türkiye''de tepki toplayan EOKA pulu ve anması hakkında Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay “Neden Kıbrıs’ta iki egemen devletli çözümü desteklediğimiz şimdi anlaşılıyor mu?” dedi.

Dışişleri Bakanlığı da "Kıbrıs Türklerini azınlık olarak gören ve onları yok sayan zihniyetlerinin bugün de aynen devam ettiğinin bir başka kanıtıdır" diyerek tepkisini gösterdi. 

AKP Sözcüsü Ömer Çelik ise "Kıbrıs Türkü bu cinayet örgütleriyle savaşarak var oldu ve var olmaya devam edecek. Türkiye, Kıbrıs Türk davasının sonsuza kadar destekçisidir. Her türlü cinayet şebekesini alt edecek irademiz vardır. Hiç kimse KKTC’nin meşru hak ve menfaatlerini gasp edemeyecektir" ifadelerini kullandı. 

EOKA NASIL KURULDU?

GKRY''nin tepki çeken EOKA hamlesi sonrası gözler faşist EOKA örgütüne çevrildi. Adada çok sayıda Türkü katleden örgüt nasıl kuruldu? 

2. Dünya Savaşı''nın ardından sömürgelerini korumayı amaçlayan İngiltere bir yandan da komünist hareketlerle karşı karşıya kaldı. Komünistler, Kıbrıs’ta 1941 yılında "Çalışan Halkın Yenileşme Partisi"ni (AKEL) kurdu. 

KIBRIS''TA İNGİLİZ PARMAĞI 

Savaş sonrası Nazi tehlikesi ortadan kalkınca AKEL ve Yunanlı komünistlerin (ELAS) okları adada İngilizler''e döndü. Tehlikeyi gören İngilizler askeri üslerini ve ada üzerindeki siyasi gücünü korumak amacıyla Rumları önce komünist ve milliyetçiler olarak ikiye böldü. İngilizler bu hamlenin ardından Rumlar ile Türkleri birbirine düşman etti.

ENOSİS HAYALİ

Açılımı Ethniki Organosis Kipriaoü Agönos (Kıbrıs Mücadelesi Ulusal Örgütü) olan Faşist örgüt EOKA, Kıbrıs''ta 7 Mart 1953''de Kıbrıs Başpiskoposu Makarios öncülüğünde Yunan asker Yeoryos Grivas liderliğinde Kıbrıs''taki Türkleri yok edip, İngiltere''yi bölgeden çıkararak adayı Yunanistan''a (ENOSİS) bağlamak amacıyla kuruldu. 

"ATATÜRK''ÜN SELANİK''TE DOĞDUĞU EVİN DUVARINA TEBEŞİRLE SLOGAN YAZMAK KARGAŞANIN ÇIKMASINA YETER"

Türklerin Kıbrıs''ta hedef olmaya başlamasından önce İngiltere''nin Atina Büyükelçisi''nin Robert Holland tarafından ortaya çıkarılan Ağustos 1954''te Londra''ya gönderdiği rapordaki “Yunan-Türk dostluğunun kırılgan olduğu çok açık; çok küçük bir şok bile yetebilir. Atatürk''ün Selanik''te doğduğu evin duvarına tebeşirle slogan yazmak gibi önemsiz bir olay bile kargaşanın çıkmasına yeter!” ifadeleri oldukça dikkat çekici.

HEDEF TÜRKLER

Kıbrıs''ta askeri üsler kurarak, buradaki stratejik varlığını güvence altına alan İngiltere, Türk ve Rum halklarının ortak yönetecekleri  Kıbrıs''a 1960''ta bağımsızlıklarını verdi. Makarios da sürgünden dönüp 13 Aralık 1959''da Kıbrıs Cumhuriyeti''nin cumhurbaşkanlığına seçildi. Bu gelişmeleri iyi değerlendiren EOKA Türklere yönelik saldırılarında birçok Kıbrıs Türkünü katletti. 22 Haziran 1955''te başlayan katliamlar yıllar içinde artarak sürdü.

KANLI NOEL

Makarios, EOKA yöneticilerini devletin önemli yerlerine yerleştirerek geniş bir faaliyet alanı tanıdı. Böylece EOKA dağılmış gibi görünse de gerçekte silahlanmaya ve yapılanmaya devam etti.

Kıbrıs''ı Yunanistan''a bağlama hayali, 21 Aralık 1963''te yeni bir Türk katliamını beraberinde getirdi. EOKA''nın "Kanlı Noel" olarak anılan saldırılarında yüzlerce Kıbrıslı Türk katledilirken, on binlerce kişi de göçmek zorunda kaldı. 

BANYO KATLİAMI

EOKA, en kanlı saldırılarından birini Lefkoşa''nın Kumsal semtinde 24 Aralık 1963 tarihinde 11 kişiyi öldürerek gerçekleştirdi. Kıbrıs Türk Kuvvetleri Alayı Komutanlığı''nda görevli Binbaşı Nihat İlhan''ın ailesinin katledilmesi hafızalara "Banyo Katliamı" olarak kazınmıştır. Olayda banyo küvetinde eşi Mürüvet İlhan ve çocukları Murat, Kutsi ile Hakan ölü olarak bulunmuştur. Baskının yapıldığı ev daha sonra Barbarlık Müzesi ismiyle ziyarete açılmıştır. 

İLHAN''IN ANLATIMI

Binbaşı İlhan''ın oğlu Sağlık Bakanlığı Toplum Bilimleri Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan o olayı şu ifadelerle anlatıyor: 

"Rum EOKA''cı katiller, önlerine ilk çıkan ev olan bizim eve giriyorlar. Ev tek katlı bir bina. Bunlar hemen banyoya saklanıyorlar. Mürüvvet hanım; Murat, Kutsi ve Hakan''ı göğsüne sararak üzerine kapaklanıyor. Evin sahibi Hasan Bey bir başka yere saklanıyor, onların küçük çocuğu banyodaki lavabonun altına saklanıyor. İçeriye giren bu katiller acımasızca makineli tüfekle tarıyorlar. Ev tanınmaz hale geliyor. Burada Mürevvet hanım, Murat, Kutsi ve Hakan şehit oluyor. Evdeki diğer küçük çocuk yaralanıyor, tedavi görüyor. Sabaha kadar orada bekliyorlar. Sabaha karşı evin sahibi ve kızı dışarıya çıkıyorlar; ancak bu şekilde toplumun haberi oluyor. Lefkoşa''da Barbarlar Müzesi olarak adlandırılan evimizin mutlaka ziyaret edilmesini istiyoruz. Burada Türklere yapılan soykırımın nasıl olduğunu görmelerini istiyoruz vatandaşlarımızdan."

1963 yılından sonra saldırılar artarak sürerken 20 Temmuz 1974''te Başbakan Bülent Ecevit''in liderliğinde Türk Silahlı Kuvvetlerinin Kıbrıs''ta başlattığı askeri harekât, faşist örgüte darbe vurdu. Türk askeri saat 06.05 sularında adaya ayak bastı. Havadan ve denizden Kıbrıs’a çıkan Türk askeri, Kıbrıslı Türkler ile omuz omuza çarpışarak Kıbrıs Türk halkını kurtardı.

İlgili Haberler