Yandex gizli polislerin kimlik bilgilerini sızdırdı

Yandex gizli polislerin kimlik bilgilerini sızdırdı
Yandex'te gizli Rus polislerinin verileri sızdırıldı. Yandex Food'dan alışveriş yapan 58.000 kişiyle birlikte polisler de ifşa oldu.

ShiftDelete''de yer alan habere göre; Rusya’nın popüler yemek dağıtım platformu Yandex Food’da yaşanan büyük veri sızıntısı, gizli Rus polislerinin bilgilerini deşifre etmiş olabilir. Yayınlanan son raporlara göre onlarca istihbarat ajanının teslimat adresleri, telefon numaraları, isimleri ve teslimat talimatları ifşa oldu.

YANDEX FOOD VERİ SIZINTISI İLE GİZLİ POLİSLER AÇIĞA ÇIKTI

Rus internet şirketi Yandex’in yemek hizmeti olan Yandex Food, veri sızıntısı yaşandığını ilk olarak 1 Mart tarihinde bildirmiş ve çalışan kaynaklı bir ihlal yaşadıklarını söylemişti. Rusya’nın iletişim kurumu Roskomnadzor, sızıntı sonucunda yaklaşık 58.000 kullanıcının bilgilerinin açığa çıkmasından dolayı kuruma 100.000 ruble (1.166 USD) para cezası verdi.

Rus kurum, oturum açma bilgilerini de içeren bir dosyaya erişimi engelledi. Bu liste içerisinde Rusya vatandaşlarının yanı sıra Rus askeri ve güvenlik servisleriyle bağlantıları kişilerin olduğu belirtildi.

Yandex Food sızıntısındaki dosyayı inceleyen Bellingcat araştırmacıları, Rus muhalefet lideri Aleksey Navalny’nin zehirlenmesinde rol oynayan Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) ile bağlantılı kişilerin adını ortaya çıkardı. Bu gizli kişinin, Yandex Food’a kaydolmak için FSB uzantılı e-posta adresini kullandığını söyledi.

Araştırmacılar, listede Rusya Ana İstihbarat Müdürlüğü’ne (GRU) ve ülkenin yabancı askeri istihbarat teşkilatına bağlı kişilere ait telefon numaralarının olduğunu da fark etti.

Bellingcat ayrıca FSB’nin Moskova’daki Özel Operasyon Merkezini listeleyen 20 sonuç olduğunu ve bazı sonuçların ilginç teslimat talimatları içerdiğini söyledi. Örneğin yemeği getirecek kuryeye yazılan bir not, teslimat adresinin askeri üs olduğu konusunda uyarıyordu. FSB bağlantılı Yandex Food kullanıcısı, yemeği getirmeden en az 10 dakika önce kuryenin kendisini aramasını istiyordu.

Rus politikacı Lyubov Sobol, sızdırılan veriler arasında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in eski sevgilisi ve “gizli” kızları hakkında bilgiler olduğunu iddia etti. Sobol’un açıklamasına göre Putin’in sevgilisinin ve kızlarının yaşadığı adres ifşa oldu:

“Sızdırılan Yandex veritabanı sayesinde Putin’in eski sevgilisi Svetlana Krivonogikh’in dairesi bulundu. Kızları Luiza Rozova’nın yemek sipariş ettiği yer orasıydı. Daire 400 m², yaklaşık 170 milyon ruble (1,98 milyon USD) değerinde.”

İlgili Haberler