Rus pilotlara zehirli pasta suikastı. Duyanları şaşkına çevirecek istihbarat operasyonu

Rus pilotlara zehirli pasta suikastı. Duyanları şaşkına çevirecek istihbarat operasyonu
Ukrayna-Rusya savaşında cephe gerisinde gerçekleşen istihbarat operasyonları duyanları şaşkına çeviriyor. Son iddialara göre ise Rus pilotlar son anda ‘pastalı suikast’ten kurtuldu.

Ukrayna-Rusya savaşında cephede olduğu kadar cephe arkasında da büyük bir savaş veriliyor.

İstihbarat savaşlarında yaşananlar duyanları şaşkına çevirirken, Rus yanlısı ‘Flightbomber’ adlı Telegram kanalında Rus pilotlarının ‘pastalı suikast'ten son anda kurtulduğu iddia edildi.

Milliyet’ten Oğuzcan Atış’ın haberine göre; Geçtiğimiz günlerde Armavir Hava Harp Akademisi mezunu pilotlar, mezuniyetlerinin 20. yılını kutlamak için bir araya geldi. Flightbomber’da yer alan iddiaya göre, aralarında savaşın hava cephesinde görev almış olan en az 70 pilotun bir araya geldiği buluşmada rütbeli isimler de bulunuyordu. Bir süre sohbet ederek zaman geçiren pilotlar, ilerleyen saatlerde pasta ve içki ikramı için kendilerine tahsis edilen masalara doğru yöneldi.

Buluşma için özel olarak sipariş edilmiş ve üzerinde Armavir Hava Harp Akademisi’ne ait arma yerleştirilmişti ve ilk etapta ortada şüphe uyandıracak herhangi bir durum bulunmuyordu. En azından grubun içinde bulunan subaylardan birisi pastanın ve alkollü içkilerin nereden geldiğini sorana kadar durum bu şekilde gelişti.

Duyanları şaşkına çeviren olay, Flightbomber isimli kanalda, “İsimsiz sipariş edilen pasta ve alkollü içkiler tamamen şans eseri grubun içinde bulunan pilotlardan birinin dikkati sayesinde fark edildi. Kimsenin pastayı yemeye veya içkiyi tatmaya bir fırsatı olmadı” şeklinde anlatıldı ve buluşmaya katılan askerlerin zehirlenmekten son anda kurtulduğu iddia edildi.

screenshot-9.jpg

KURYE YAKALANDI, SUÇUNU İTİRAF ETTİ

Armavir Hava Harp Akademisi’nin Rus askeri havacılığı için oldukça önemli bir merkez olduğuna ve burada yetişen pilotların kabiliyetli pilotlar olduğuna dikkat çekilen paylaşımda, “77 misafirin bu şekilde ölmesi bir felaket olurdu. Savaşın sürdüğünü unutmayın. Böyle bir havacılık okulundan mezun olmuş pilotlar, düşman için iyi bir hedeftir” yorumu yapılırken, pastaları ve alkollü içecekleri restorana getiren kuryenin yakalandığı ve suçunu itiraf ettiği ifade edildi. Semenov’un Rus işgali altında olan Melitopol şehrinin yerlisi olduğu ve suikast girişiminin ardından bölgeden ayrılmak için uçak biletinin hazır olduğu ifade edildi.

Düzinelerce Rus pilotu yok etme girişiminden Ukrayna askeri istihbaratını sorumlu tutan kanala göre, 32 yaşındaki E. Semenov olarak tanımlanan adam gözaltına alındı ve zehirleme iddiasını itiraf etti. Semenov’a ait olduğu öne sürülen fotoğrafı paylaşan kaynaklarda gözaltına alınan adamın her şeyi anlattığı, konuk sayısını ve kutlamanın yapılacağı restoranı önceden bildiği, ‘güçlü bir zehir’ içeren pasta ve alkollü içecekleri nereden satın aldığını söylediği belirtildi. Semenov’un pasta ve alkollü içecekleri Krasnodar kentinin doğusunda bulunan Armavir'deki yerel bir pastaneden sipariş ettiği dile getirildi.

Paylaşımda Rus güvenlik güçlerinin suikast girişimine karışan kişilerin peşine düştüğü detayına yer verilirken, kolluk kuvvetlerinden pilotlara suikast girişimi iddiaları hakkında resmi bir açıklama yapılmadı.

653681a886b2440bd4eab375-1.webp

BU YÖNTEM İLK DEĞİL

İddia edilen suikast girişiminde hedef Rus pilotlar olsa da aslında suikast girişimlerinde zehir kullanmak Rusya için ilk değil. İngiltere’nin başkenti Londra’da 2006 yılında radyoaktif maddeyle zehirlenerek öldürülen eski Rus istihbarat servisi ajanı Alexander Litvinenko’ya düzenlenen suikastın, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in emriyle gerçekleştiği ileri sürülmüştü.
Olayla ilgili olarak İngiltere’de yürütülen bağımsız soruşturmanın sonuçlarını açıklayan hakim Robert Owen, savcıların Rusya hükümetinin Litvinenko’ya suikast düzenlemek için yeterli delile sahip olduğu sonucuna vardığına dikkat çekerek, "Putin büyük ihtimalle suikast operasyonuna onay verdi" demişti.

Litvinenko’nun öldürülmeden önce Rusya’nın istihbarat servisi FSB hakkında hassas bilgileri ifşa ettiği ve İngiltere istihbaratıyla yakın temasa geçtiği iddia ediliyordu.