Rusya ABD'ye sert çıktı. Açıklamalar peş peşe geliyor

Rusya ABD'ye sert çıktı. Açıklamalar peş peşe geliyor
NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Rusya'nın Ukrayna sınırına son günlerde binlerce muharebeye hazır askerini gönderdiğini, durumu endişeyle takip ettiğini açıklamıştı. Stoltenberg'in ardından bir açıklama da Rusya'dan geldi. Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, ABD'nin Karadeniz'den uzak durması uyarısında bulundu.

Ryabkov, gazetecilere yaptığı açıklamada ABD''nin Karadeniz''e savaş gemisi göndermesi ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Anadolu Ajansı''nın aktardığı habere göre; ABD''nin, Rusya''nın "gücünü test ettiğini" belirten Ryabkov, "Kıyılarımıza yakın, Amerikan savaş gemilerinin kesinlikle yapacağı hiçbir şey yok. Bunlar tamamen, kelimenin tam anlamıyla kışkırtıcı faaliyetlerdir. Bizim gücümüzü test ediyorlar, sinirlerimizle oynuyorlar. İstediklerini başaramayacaklar." diye konuştu.

ABD donanmasının üs noktalarından binlerce kilometre uzaklıktaki manevralarını "jeopolitik bir araç" olarak niteleyen Ryabkov, "Görünüşe göre ABD, kendisini denizlerin hükümdarı olarak hissediyor. Bu bakımdan İngiltere''yi başka bir çağdan miras almış olsa da yine de, bazı olayların risklerinin çok yüksek olduğunu anlamalı. Bu yıl tamamen farklı bir havzada benzer bir şeyi zaten gözlemledik." ifadelerini kullandı.

ABD''nin Karadeniz''den uzak durmasını isteyen Ryabkov, "ABD''yi Kırım''dan, Karadeniz kıyımızdan uzak durmalarının daha iyi olacağı konusunda uyarıyoruz. Bu onların iyiliği için olacaktır." dedi.

Ukrayna-Rusya gerginliğine ilişkin de açıklamalarda bulunan Ryabkov, dışardan Ukrayna''ya silah tedarikinin devam ettiğini ve bu yardımların hacminin arttığını savundu. Ryabkov, ABD ve diğer NATO ülkelerinin bilinçli olarak Ukrayna''yı "barut fıçısına" dönüştürdüğünü iddia etti.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken''ın Rusya''nın Ukrayna''ya karşı "saldırgan ya da pervasız" şekilde hareket etmesi halinde bunun bedeli ve sonucu olacağı uyarısına cevap veren Ryabkov, Rusya''nın Donbas''ta Rusça konuşan nüfusu ve kendi vatandaşlarının çıkarını korumaya devam edeceğini belirtti.

Ryabkov, "Birincisi, şimdiye kadar onların yaptıklarını biz iyi çalıştık. İkincisi, çok iyi adapte olduk. Üçüncüsü, ''bedel'', ''ödeme'' gibi terminolojinin uygulanabilir olduğunu düşünmüyoruz. Biz sadece çıkarlarımızı savunuyoruz, Rusça konuşan nüfusun menfaatlerini düşünüyoruz. Onları korumaya devam edeceğiz." dedi.

Her türlü tehdidin Rusya''nın doğru yolda olduğuna ilişkin inancını daha da güçlendirdiğini belirten Ryabkov, "ABD bizim düşmanımız, Rusya''nın pozisyonunu uluslararası arenada baltalamak için her şeyi yapıyor. Bize yaklaşımlarında başka herhangi bir unsur görmüyoruz." diye konuştu.

NATO GENEL SEKRETERİ STOLTENBERG''İN AÇIKLAMASI

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Rusya''nın Ukrayna sınırına son günlerde binlerce muharebeye hazır askerini gönderdiğini, durumu endişeyle takip ettiğini söyledi.

Stoltenberg, bunun Kırım''ın 2014''te Rusya tarafından yasa dışı ilhakından bu yana en büyük askeri yığınak olduğunu belirterek, son günlerde Ukrayna''nın doğusundaki çatışmalarda birçok Ukrayna askerinin hayatını kaybettiğini vurguladı. Stoltenberg, "Rusya''nın askeri yığınağı gayrimeşru, açıklanamaz ve derin endişe vericidir. Rusya, Ukrayna içinde ve çevresindeki bu yığınağı derhal sonlandırmalı, provokasyonları bitirmeli ve gerginliği düşürmelidir." ifadelerini kullandı.

Rusya''yı uluslararası sorumluluklarına uymaya çağıran Stoltenberg, "NATO''nun Ukrayna''nın toprak bütünlüğüne ve egemenliğine desteği sarsılmazdır. Rusya''nın Kırım''ı gayrimeşru ve yasa dışı ilhakını kabul etmeyeceğiz." diye konuştu.

Stoltenberg, Rusya''dan Ukrayna''nın doğusundaki Rusya yanlısı güçlere destek vermemesini ve Rusya topraklarından güçlerini çekmesini isteyerek, "NATO Ukrayna''nın yanında durmaya devam etmektedir." dedi.
 

İlgili Haberler