Rusya ve Ukrayna'nın barış planındaki flaş Türkiye ayrıntısı

Rusya ve Ukrayna'nın barış planındaki flaş Türkiye ayrıntısı
Rusya’nın, Ukrayna’ya saldırısı sürerken, barış görüşmeleri hız kazandı. İngiliz basını, 15 maddelik bir barış anlaşmasının görüşüldüğünü yazdı. Anlaşma taslağındaki Türkiye ayrıntısı dikkat çekti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 24 Şubat’ta başlattığı Ukrayna’yı işgal harekatı 22 gününe girerken, barış görüşmeleri de devam ediyor.

Dün altıncısı yapılan Rusya- Ukrayna görüşmeleri sonrası, İngiliz Financial Times gazetesi, Rusya ve Ukrayna’nın savaşı bitirmek için 15 maddelik bir anlaşma planının taslağı üzerinde çalıştığını duyurdu.

Plana göre, Kiev’in tarafsızlığını ilan etmesi ve askeri güçlerinin sınırlarını kabul etmesi durumunda Rusya''nın ateşkes ilan edeceği öne sürüldü.

TÜRKİYE AYRINTISI DİKKAT ÇEKTİ

Gazeteye konuşan yetkililer, “Kiev’in NATO’ya katılma isteğini geri çekmesi ve ABD, İngiltere ve Türkiye gibi müttefiklerin koruması karşılığında, Ukrayna topraklarında yabancı askeri üs ve silahlara ev sahipliği yapmayacağını” ifade ettiler.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’nin kıdemli danışmanı Mykhailo Podolyak, yapılacak herhangi bir anlaşmada Rusya’nın 24 Şubat’tan beri ele geçirdiği bölgeleri terk etmesini isteyeceklerini belirtti.

Putin’in sözcüsü Dimitri Peskov da dün yaptığı açıklamada Ukrayna’nın Avusturya ve İsveç gibi tarafsız bir statüsü olabileceğini öne sürmüştü.

İlgili Haberler