Rusya'dan flaş açıklama: Türkiye ile anlaşmaya varamadık

Rusya'dan flaş açıklama: Türkiye ile anlaşmaya varamadık
Türkiye ile Rusya arasındaki Suriye gerginliği krize dönüştü. Taraflar arasında süren görüşmelerden sonuç çıkmadı. Cumhurbaşkanı Erdoğan "İdlib'e her an girebiliriz" açıklaması yaparken, Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov "Türkiye ile anlaşamadık" dedi.

YENİÇAĞ / ANKARA

Türkiye ve Rusya arasında yaşanan Suriye krizinde sıcak gelişmeler yaşanıyor.

Heyetler arasında Moskova'da 2 gündür süren görüşmelerden beklenmedik bir sonuç çıktı. Rusya Dışişleri Bakanı Türk mevkidaşının açıklamasını beklemeden "Türkiye ile Suriye konusunda anlaşamadık" ifadelerini kullandı. 
Rus tarafı geçtiğimiz günlerde Türk askerlerinin rejim güçleri tarafından vurulmasıyla ilgili de Türkiye'yi suçlamıştı. 

LAVROV NE SÖYLEDİ

Lavrov, Moskova’nın Türk heyetle yapılan görüşmede İdlib konusunda yeni bir talep iletmediğini ve görüşmede iki ülkenin liderleri arasında İdlib’e ilişkin varılan anlaşmaların nasıl uygulanacağına dair nihai bir anlaşmaya varılamadığını belirtti.

Basın toplantısında konuşan Lavrov, Moskova’da gerçekleştirilen görüşmeyle ilgili “Yeni taleplerde bulunmadık. Liderlerimiz arasında varılan tüm anlaşmaların uygulanması gerektiğini düşünüyoruz” dedi.

TÜRKİYE'YE ŞOK SUÇLAMA

Lavrov, Türkiye’nin belirlenen süre içerisinde teröristlerle silahlı muhaliflerin birbirinden ayrılmasına ilişkin görevini yerine getiremediğini iddia etti.

RUS BÜYÜKELÇİ DE TÜRKİYE'Yİ HEDEF GÖSTERMİŞTİ

Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Aleksey Yerhov, İdlib'de yaşanan gelişmelere ilişkin yaptığı açıklamada "Burada sabır tükendi. Suriye ordusu kendi topraklarının her bir karışını geri alma kararı verdi" sözleriyle rejimi savundu. Yerhov, ayrıca Türkiye'nin Soçi'yi ihlal ettiğini ileri sürmüştü.

ERDOĞAN GRUP TOPLANTISINDA İDLİP ÇIKIŞI YAPMIŞTI

Cumhurbaşkanı ve AKP Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin grup toplantısında İdlib mesajı vermişti. Erdoğan, İdlib'e her an girebileceklerini ifade ederek şu ifadeleri kullandı:

"Son günlerde kasıtlı bir kampanya ile karşı karşıyayız İdlib'de artık son uyarılarımızı yapıyoruz. Ama şu ana kadar arzu ettiğimiz aşamaya gelmedi. Bir gece ansızın gelebiliriz. İdlib'de bir harekât an meselesidir. Avrupa Birliği'nin Libya ile ilgili olarak herhangi bir karar alma yetkisi yoktur. AB, durumdan vazife çıkarmanın gayreti içerisindedir. Oradan da kendine bir vazife çıkarıyor. Bu yetkiyi nereden alıyorsun? Böyle bir yetkin yok. Türkiye'nin konumu farklı."

RUSYA: "TÜRKİYE'NİN OPERASYONUNA KARŞIYIZ"

Rus Dışişleri Bakanı Lavrov "Türkiye ile anlaşamadık" açıklaması yaparken bir başka açıklama da Kremlin'den geldi. 

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, "Türkiye'nin olası operasyonu yaşanacak en kötü senaryo anlamına gelmektedir" ifadelerini kullanarak Türkiye'nin yapacağı operasyona karşı olduklarının mesajını verdi. 

BUNDAN SONRA NE OLACAK

Türkiye, özellikle İdlib'teki çatışmazlık bölgesine operasyonların durdurulması çağrısı yaparken, Rusya ve Suriye bölgede terörist unsurların olduğunu ifade ederek hava operasyonları düzenliyor. Yapılan bu operasyonlar sonrasında Türkiye sınırına büyük bir göç başladı. İdlib'ten yola çıkan milyonlarca kişi Türkiye sınırına geldi.

Türkiye'nin sınırında bekleyen Suriyeli sayısının son belirlemelere göre 2 milyona dayandığı ifade ediliyor. 

Rusya ve Türkiye'nin Suriye konusunda anlaşamaması Türkiye'nin dış politikasında önemli kırılmalara yol açabilir. S-400 konusunda sıcak ilişkiler kurulan Rusya'nın son açıklamaları gerginliği daha da artıracağa benziyor.

Türk ve Rus askerlerinin Suriye'de gerçekleştirdikleri ortak devriyeler de bir süre önce durdurulmuştu.

Yaşanan bu gelişmeler sonrasında Türk askerinin pozisyonu da hiç olmadığı kadar riskli bir hale geldi. Özellikle İdlib'te Esad güçleri ve Rusya'yı karşısına alan Türkiye, bölgedeki unsurlarını korumak için ek önlemler alabilir.

ERDOĞAN: ABD İLE HER TÜRLÜ DAYANIŞMAMIZ OLABİLİR

Diğer yandan AKP'nin bugün gerçekleşen grup toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump'ın "Erdoğan ile İdlib konusunda birlikte çalışıyoruz" açıklamasıyla ilgili, "Her an her türlü dayanışmamız olabilir" dedi.

İlgili Haberler