Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, tanı kitlerinde oynanan oyunu açıkladı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, tanı kitlerinde oynanan oyunu açıkladı
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bugün gerçekleştirilen Korona Virüs Bilim Kurulu Toplantısı’nın ardından basının sorularını yanıtladı. Koca, “Küresel firmaların Türkiye uzantıları üzerinden neler yapılmak istendiğini çok iyi biliyorum” dedi.

Korona virüs Bilim Kurulu, 90 gün aranın ardından ilk defa yüz yüze toplantı gerçekleştirdi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, toplantının ardından basın mensuplarının karşısına çıkarak, Kurban Bayramı ile ilgili uyarılarda bulunarak, vatandaşların tedbiri elden bırakmaması gerektiğini belirtti.

Bakan Koca, gazeteciler tarafından korona virüs tanı kitleri ile ilgili sorulan soruya da yanıt verdi.

Koca, geçtiğimiz basında çıkan tanı kiti haberleri ile ilgili şunları söyledi:

Şu dönemde bildiğiniz gibi PCR kiti baştan ithal ediliyordu. Biz de başta Çin'den ithal ettiğimiz kit oldu. O dönemde fiyatı 8.75 Dolar'dı. 500 bine yakın kit alındı. Devamında erken dönemde biz yerli kitimizi ürettik. Bu üretilen yerli kit ile birlikte toplam 4,5-5 milyona yakın test yapılmış oldu. En son yapılan ihalede de DMO tarafından uygunluğu verilerle 12 tane ilave yerli kitler olmuş oldu. Bu ürünlerin ihaleye girmesi şeklinde yapılan düzenlemeyle 6 firma katıldı. Bu 6 firmanın katılımıyla oluşan fiyat 9,8 Lira oldu.

Dünyada 8.75 Dolar'dan aşağıya görmediğimiz 1.4 Dolara kadar düşen kit oldu. Sağlık Bakanlığı olarak altını çiziyorum, ilk günden itibaren yurt dışından aldığımız Çin'den aldığımız kit dışında 9,8 lira üzerinde hiçbir kit alınmamıştır. Kim altında veriyor ise bunu da bakanlık almaya hazır, bu kadar net söylüyorum. Küresel firmaların Türkiye uzantıları üzerinden neler yapılmak istendiğini çok iyi biliyorum. Kit piyasasının arkasında dev ama cüce yapıların ve vatandaşların olduğunu da biliyorum.

83 milyon emin olsun, burada bulunduğumuz müddetçe vatandaşımızın lehinde her türlü tedbiri alma noktasında gayret içinde olacağımızdan emin olun. Ben yer yer bu küresel firmaların uzantılarıyla birlikte siyasetçilerimizin de bilerek ya da bilmeyerek alet olduklarını görüyorum. Umarım bilmiyorlardır, bundan sonra bilmiş olurlar. Burada bakanlık olarak 9.8 TL'nin üzerinde herhangi bir yerli kit olmamıştır. Çin'den alınan 8.75 Dolar'ın dışında.