Sağlık için vazgeçilmez ancak detaya dikkat. Uzmandan yeni yıl gecesi için önemli uyarı

Sağlık için vazgeçilmez ancak detaya dikkat. Uzmandan yeni yıl gecesi için önemli uyarı
Yeni yılda kızartmalardan uzak durulması gerektiğine dikkat çeken Beslenme ve Diyet Uzmanı Uzm. Dyt. Sevil Şan, “Fırınlanmış ana yemekleri tercih edebiliriz. Sebze ağırlıklı, mayonez kullanmadan yoğurtlu mezeler hazırlayabiliriz. Çekirdeği tercih etmeyip, çiğ kuruyemişlere yönelebiliriz. Sıvı tüketimini de unutmamalıyız” dedi.

Sağlık için vazgeçilmez

Bu yıl pandemi nedeniyle kalabalık sofralarda buluşulmasa da, aileyle birlikte zengin sofralarda bir araya gelinecek. Özenle hazırlanan sofralardan önce insanlarda ‘gün içinde bir şey yemeyeyim, akşam yerim’ düşüncesi olduğunu hatırlatan Beslenme ve Diyet Uzmanı Uzm. Dyt. Sevil Şan, az kalorili ve sağlıklı yılbaşı menüsünün reçetesini verdi.
KAHVALTI İLE BAŞLAYIN
Güne mutlaka kahvaltı ile başlanması gerektiğini belirten Şan, “Hafif zeytinyağlı sebzeler bulunan, peynirli, ton balıklı salatalardan oluşan öğle yemeği yenmeli. Akşam yemeği yeni yıla özel daha geç başlayıp, geç biteceği için 4-5 gibi meyve, süt ya da yoğurttan oluşan ara öğün yapılabilir. Akşama çok aç olmamamız, kendimizi frenlememiz için ara öğün alınmasını öneririm. Yapacağımız ana yemek kesinlikle kızartma olmamalı. Hindi, tavuk, et, balık tercih edilebilir ama yağda kızartılmış ya da kebap, döner gibi hazır işlenmiş etlerden oluşmaması gerekir. Ana yemek olarak fırında sebze ile pişirilmiş bir porsiyon, 3 köfte büyüklüğünde tavuk yada hindi yemeği tüketebiliriz” diye konuştu.
MAYONEZLİ MEZELERDEN UZAK DURULMALI
Yenilecek yiyeceklerin tabağa öncesinde alınmasının, ne kadar yediğinin bilincinde olmak için önemli olduğunu dile getiren Şan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Mezelerimiz varsa da mezelerden de belli ölçüde tabağımıza baştan alıp onu akşam yemeğine yaymamız gerekir. Özellikle mezeler yılbaşında çok tercih ediliyor ama meze diyip geçmemek gerekiyor. Mezeler çok kalorili ve yağlı olabiliyor. Mayonezi mutfağımıza sokmamayı tercih edelim. Çok yağ içerdiği için mayonez yerine yoğurt tercih edebiliriz. Kabak tarator, ıspanak tarator, brokoli, yoğurtlu kereviz salatası yapılabilir. Şakşuka değil de közlenmiş patlıcan tercih edebiliriz.”
SÜTLÜ YADA MEVSİM MEYVELERİ TÜKETİLEBİLİR

Tatlı tercihini sütlü yada meyvelilerden yana yapmak gerektiğini söyleyen Şan, “Mevsimi olan kabak tatlısı yenilebilir. Yağ içermiyor ve şeker miktarı az. Armut, ayva gibi üzeri tarçınlanmış, cevizlenmiş meyve tatlılarını da tercih edebiliriz” dedi.
ÇEKİRDEKTEN UZAK DURUN
Kuruyemişin sağlık için vazgeçilmez olduğunu ancak tüketirken ölçüsüne dikkat edilmesi gerektiğini hatırlatan Beslenme ve Diyet Uzmanı Uzm. Dyt. Sevil Şan, “Kuruyemiş belli miktarda yediğinizde çok faydalıyken, fazla yediğinizde ciddi zararlar meydana getiriyor. Yağ ve tuz içeriyor. O yüzden yılbaşında mutlaka çiğ kuruyemişleri tercih edelim. Çiğ fındık, badem, kaju, ceviz gibi kuruyemişler tüketebiliriz. Çekirdekten de uzak duralım çünkü çekirdek başlayınca maalesef uzun süre devam edebiliyor. 1 büyük çay bardağı kadar çiğ kuruyemiş tüketebiliriz.” ifadelerini kullandı.
ERTESİ GÜN HAFİF KAHVALTI
1 Ocak için de hatırlatmada bulunan Şan, “Ertesi gün de mutlaka hafif bir kahvaltı yapmalıyız. Sonrasında meyve ya da süt gibi bir ara öğünle, öğünlerimizi daha sebze ağırlıklı geçirirsek 1-2 gün vücudumuzu da dinlendirmiş, olursa aldığımız fazla kalorileri de telafi etmiş oluruz” diye konuştu.

HABERTÜRK