Salgın tedbirlerinde başa mı dönülüyor?

Koronavirüs ile mücadelede ilk günlerde sıkı yasaklar getirilmişti. 65 yaş üstü, 18 yaş altındaki vatandaşların sokağa çıkmaları kısıtlanmıştı. Uymayanlara büyük para cezaları uygulanmıştı.

Berberler, kuaförler, kahvehaneler, kafeteryalar içkili/içkisiz lokantalar, spor salonları ve daha birçok yer kapatılmıştı. Daha sonra bunlar tedrici olarak serbest bırakıldı.

Her şeyde olduğu gibi yasaklar kalkınca işin suyu da çıktı.

Aldı başını gitti...

Tatil yerleri dolup boşaldı.

Antalya, Bodrum, Marmaris gibi turistik yerlerde öncelikli olarak Ruslar boy göstermeye başladı.

Hasta sayısı binin altına düşünce sevinmiş, ikili rakamlara doğru gidiyoruz rehavetine kapılmıştık.

Asker uğurlamaları, düğün dernekler, cenaze merasimleri, taziyeler derken kovit de aldı başını gitti.

Hasta sayısı iki binlere dayandı.

Haydi gelsin yasaklar yeniden...

Bir çok iş yeri 22.00'de kapanmak zorunda.

Toplu ulaşım araçları ile mesai saatlerine de düzenleme bekleniyor...

Barış Yarkadaş'a göre sadece İstanbul'da tek günde 12 bin koronavirüs başvurusu yapıldı.

Uzmanlara göre mikrobun 2020'de biteceğini sanmak hayal.

Bu arada İstanbul'da yeni tedbirler de dikkat çekti. "Kısıtlanmış günlere geri dönmek istemiyoruz." diyen İstanbul Valisi Ali Yerlikaya ise İstanbul'da tüm kamu, kurum ve kuruluşlarında kademeli mesaiye geçildiğini hatırlattıktan sonra dönüşümlü ve uzaktan çalışma yöntemlerinin kapsamının genişleyeceğini duyurdu.

60 yaş ve üstü çalışanlar, hamile, kronik rahatsızlığı bulunanlar, 10 yaş ve altı çocuğu olan kadın çalışanlar idari izinli sayılıp evden çalışma imkanı sağlanırken  9 Kasım'dan itibaren sanayide çalışanların mesaisinin 07:00'de başlaması kararlaştırıldı.

Valsin başkentine terörist saldırı

Avusturya da terör saldırısına uğradı. Başkent Viyana'da IŞİD sempatizanı olduğu öne sürülen saldırganların aştığı ateş sonucu dört kişi canından oldu. Bir Türk genci de bacağından yaralandı. Bu kez terör düşünce özgürlüğü, sanat gibi gibi temel değerlerin yaşandığı bir ülkeyi hedef aldı. Yıllardır terör belasıyla mücadele ederken bizleri anlamayan, hatta terör örgütüne sahip çıkıp destek veren Avrupalı dostlar(!) bu saldırıdan gereken dersi alıp terörle topyekün mücadele konusunda daha istekli davranırlar.

Trump mı? Biden mi?

ABD'de sadece Amerikalıları değil dünyayı da ilgilendiren kritik seçim yapıldı.

Bütün dünya yakından takip ediyor.

Kolay değil ulusalcılar mı küreselciler mi hangisi kazanacak?

Dünya ona göre şekillenecek.

Bu yazıyı yazdığım sırada düğüm çözülmemişti. Trump bir ara çıkıp, "önde gidiyorum, kazandım..." diye açıklama yapmış olsa da henüz kesin bir sonuç yoktu. Ajanslar gelişmeleri 'son dakika' ve 'acil' kodlarıyla verirken, Cumhuriyetçi Donald Trump ile Demokrat Joe Biden arasında yarış kıyasıya sürmekte...

Seçimin kaderini tayin edecek eyaletlerde sonuçlar netleşmiş değil. Resmi olmayan sonuçlara göre Joe Biden yarışı çok az farkla önde götürüyor. Trump uzun yıllardır kazananın ipi göğüslediği Florida'yı kazandı.

Arizona'da ise gülen taraf Biden oldu ve 1948'den bu yana eyaleti alan ilk Demokrat aday olarak tarihe geçti.

bekleyip göreceğiz...

GÜNÜN SÖZÜ

Uygar olmayan kimseler, uygar olanların ayakları altında kalmakla karşı karşıyadır. Uygarlık öyle güçlü bir ateştir ki ona uzak kalanları yok eder. Mustafa Kemal Atatürk

 

Yazarın Diğer Yazıları