Saray’ın sızmasını istediği bilgileri yazan isim duyurdu! Erdoğan'dan erken seçimi engelleyecek hamle

Saray’ın sızmasını istediği bilgileri yazan isim duyurdu! Erdoğan'dan erken seçimi engelleyecek hamle
İktidara yakınlığıyla bilinen Hürriyet Gazetesi yazarı Abdülkadir Selvi, erken seçimle ilgili dikkat çeken bir yazı kaleme aldı.

Selvi''nin, "İktidardan erken seçimi engelleyecek hamle" başlıklı yazısından ilgili kısım şöyle:

ERKEN SEÇİMİ ETKİLEYECEK TAKVİM

Normalde 1 Ekim’le birlikte Meclis’e sunulması planlanıyordu. Ancak son zamanlarda muhalefetin erken seçim diye bastırması üzerine bir takvim değişikliğine gidildi. Seçim yasasındaki değişikliklerin bütçeden sonra Meclis’e sunulması bekleniyor. Yani aralık ayının son haftası. Meclis’ten geçmesi ise önümüzdeki yılın ocak sonu ya da şubat ayı olarak düşünülüyor. Peki bu ne getirecek?

Seçim yasası 2022 yılının ocak ya da şubat ayında olursa o zaman Anayasa’nın 67. Maddesi gereği 2023 yılının ocak ya da şubat ayından önce erken seçim yapılması mümkün olmayacak.

ÜÇLÜ KİLİT

Zaten Cumhurbaşkanlığı Hükümet sisteminde erken seçim kararı almak kolay değil. Ya Meclis alacak ya da Cumhurbaşkanı. Her iki durumda da hem Meclis’in hem Cumhurbaşkanı’nın görev süresi kısalmış oluyor. Parlamenter sistemde Cumhurbaşkanı erken seçimden etkilenmiyordu.

Böyle bir ikili kilit sistemi getirilmişti. Şimdi bir de seçim yasasının çıkarılmasının 2022 yılının başına kaydırılmasıyla birlikte, erken seçim söylentilerine karşı üçüncü kilit vurulmuş olacak.

İktidar erken seçim beklentisinin önünü kesmek için bu yolu tercih ediyor.

İlgili Haberler