Sarıyer Belediyesi’nde Asgari Ücret 5 Bin TL'ye çıktı

Sarıyer Belediyesi’nde Asgari Ücret 5 Bin TL'ye çıktı
Sarıyer Belediyesi ile DİSK'e bağlı Genel-İş Sendikası arasında toplu iş sözleşmesi imzalandı.

ANKA''nın haberine göre, Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, "Ülkemizde 3 bin 049 TL olan açlık sınırının dahi altında kalan asgari ücretle geçinmeye çalışan milyonlarca vatandaşımızın olması üzüntü kaynağımızdır. Sendika yönetimiyle bu farkındalık üzerinden yürüttüğümüz görüşmeler neticesinde belediyemizde en düşük net maaş miktarı 2 bin 825 TL’den, 5 bin TL’ye çıkarıldı" dedi. 

Sarıyer Belediyesi ile DİSK Genel-İş arasında yapılan toplu sözleşme görüşmeleri noktalandı. Toplu sözleşme imza töreni Sarıyer Belediyesi Ana Hizmet Binası önünde gerçekleşti. İmza törenine, Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, Genel-İş Sendikası Genel Başkanı Remzi Çalışkan, Genel – İş İstanbul Avrupa Yakası 1 No’lu Şube Başkanı Mehmet Pehlivan ile belediye işçileri katıldı.

“BU TOPLU SÖZLEŞME HERKESE ÖRNEK OLMALI”

Törende konuşan Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, “Ben emekçinin yanındayım demek eğer birlikte omuz omuza yürümüyorsanız o sadece slogan olarak kalır. Her türlü provokasyona karşı dimdik duran çalışma arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Umudumuzu hiç kaybetmedik. Bu toplu sözleşme çok başarılı şekilde sonuçlandı. Herkese örnek olmalı. Burası bir devlet kurumu, bu nedenle her şeyin cevabının bulunacağı bir toplu sözleşme yaptık. Şimdi bizim belediyede asgari ücret 5 bin TL oldu. Ama keşke dolar da 1 TL olsaydı” dedi.

“İKRAMİYELERLE 5 BİN 400 TL OLACAK”

Genç konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Ülkemizde 3 bin 049 TL olan açlık sınırının dahi altında kalan asgari ücretle geçinmeye çalışan milyonlarca vatandaşımızın olması üzüntü kaynağımızdır. Sendika yönetimiyle bu farkındalık üzerinden yürüttüğümüz görüşmeler neticesinde belediyemizde en düşük net maaş miktarı 2 bin 825 TL’den, 5 bin TL’ye çıkarıldı. Başka bir deyişle, Sarıyer Belediyesi’nde asgari ücret 5 bin TL olmuştur. İkramiyeleriyle bu rakam 5 bin 400 TL olacaktır. Ayrıca, 45 saat olan haftalık çalışma süresi 40 saate düşürülmüş, mesai ücretleri, yıllık izin sürelerindeki artışların yanında, çalışanların birçok hakları düzenlenmiş ve geleceğe yönelik bir güvence sağlanmıştır.”

"HAKLARI YENEN MİLYONLARCA EMEKÇİYE DE HAKLARINI ALABİLECEKLERİNİ GÖSTERİLDİ"

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu da “Bu memlekette emeği sömürenlere inat emeğin hakkı nasıl verilirmiş gösteren sizlere teşekkür ediyorum. Bugün burada özellikle olmak istedim. Böyle karanlıklar içinde yaşadığımız bir memlekette umudu içimizde barındırıyorsak eğer bu anların sayesinde, sizin sayenizde. İmzalanan şey sadece Sarıyer Belediyesi işçilerinin hakları alması değil. Bu ülkede hakları yenen milyonlarca emekçiye de haklarını alabileceklerini gösterildi. Bu ülkede bütün işçiler ve emekçiler haklarını aldığı gün hepimiz nefes alacağız” diye konuştu.

“BU DÜZENİ DEĞİŞTİRMEK BİZİM BOYNUMUZUN BORCU”

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ise “Bugün DİSK’li olmak çok büyük bir onur aynı zamanda çok büyük bir sorumluluk. Pandemi döneminde yaşanılan zorlukları, uygulanan yanlış politikaları göze aldığımıza zor bir dönemden geçiyoruz. Bu dünyanın bütün yükünü göğüsleyen işçiler, açlığa, yoksulluğa mahkûm ediliyor. Düzenin çarkları bizim emeğimizle dönüyor. Bu düzeni değiştirmek bizim boynumuzun borcu. Bugün sadece Sarıyer Belediyesi işçilerinin söz sahibi olduğu bir sözleşme imzalanmadı. Bu nedenle büyük bir önem taşıyor. Başkanımıza teşekkür ediyoruz. Yolumuz açık olsun” dedi.

“BU SÖZLEŞME ÇOK BÜYÜK BİR KAZANIM”

Kürsüye çıkan Genel-İş İstanbul Avrupa Yakası 1 No’lu Şube Başkanı Mehmet Pehlivan, “Biz uzun bir müzakereden sonra buralara geldik. Biz bugün mutlu sona kavuştuk. Bu toplu sözleşme bizim için çok değerli. Alım gücünün ne kadar düştüğü malum. Böyle bir dönemde imzaladığımız bu sözleşme bizim için çok değerli ve çok büyük bir kazanım” değerlendirmesini yaptı. 

“MÜCADELİMİZ EMEK VE DEMOKRASİ MÜCADELESİ”

Genel-İş Sendikası Genel Başkanı Remzi Çalışkan da “Bu bayram havasını bize yaşatan, emek dostu belediye başkanımıza çok teşekkür ediyorum. Ülkenin içinde bulunduğu şartlarda bu tabloya ulaşmak zordu ama hep birlikte zoru başardık. Bizim mücadelemiz emek ve demokrasi mücadelesi” diye konuştu.

İlgili Haberler