Sayıştay raporu YÖK'teki hayali projeleri ortaya çıkardı

Sayıştay raporu YÖK'teki hayali projeleri ortaya çıkardı
Sayıştay’ın YÖK’e ilişkin hazırladığı raporda, üniversitelerde somut proje olmadan yurtdışı seyahati gerçekleştirildiği, malzeme ve demirbaş alındığı, inşaat yapıldığı ifade edildi.

Yükseköğretim Kurulu’na (YÖK) ilişkin hazırlanan Sayıştay raporunda, Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) ile ilgili çarpıcı bulgular yer aldı. Sayıştay BAP’larda birçok usulsüzlük tespit etti. Rapora göre somut proje olmaksızın birçok hatalı uygulama gerçekleştirildi.

PROJESİZ SEYAHAT

Birgün'den Mustafa Kömüş'ün haberine göre, Sayıştay raporunda ortada somut bir proje olmadan öğretim üyeleri yurtdışına kongre, konferans ve sempozyumlara gönderildi. Raporda şu ifadeler kullanıldı: “BAP Hakkında Yönetmelik’te kongre, konferans ve sempozyumların bir proje gibi adlandırılarak destekleneceğine dair bir düzenleme bulunmamaktadır. Bu nedenle söz konusu uygulama açık bir şekilde mevzuata aykırıdır.”

MALZEME VE DEMİRBAŞ ALIMI

Yine raporda bir proje olmadan tüketim malları ve malzeme ile demirbaş alımının yapıldığı belirtildi. Sayıştay YÖK’ü bu konuda da uyardı: “Yönetmelikte öğretim elemanlarının yayına dönüşme potansiyeli bulunan bilimsel çalışmaları için acil ihtiyaçları kapsamında tüketim malları ve malzeme ile demirbaş alımı yapılacağına dair bir düzenleme bulunmamaktadır. Bu nedenle söz konusu uygulama ortada bir proje bulunmaması itibari ile mevzuata açıkça aykırıdır.”

PROJE YOK DESTEK VAR

Raporda TÜBİTAK gibi başka kurumlardan proje alan öğretim üyelerine üniversitelerden destek verildiği ve bunun da mevzuata aykırı olduğu vurgulandı. Raporda şunlar dendi: “Bilimsel Araştırma Projeleri Hakkında Yönetmelik’te öğretim üyelerine başka kurumlardan alınan projeler için destek verileceğine dair bir düzenleme bulunmamaktadır.”

ÇOK AZ GERÇEK PROJE DESTEKLENDİ

Sayıştay, raporunda “BAP Hakkında Yönetmelik’e göre gerçek anlamda bilimsel araştırma projesi olabilecek çok az sayıda projenin desteklendiği” ifade edildi. YÖK’e “BAP tanımına ve niteliklerine uygun projelerin desteklenmesine öncelik verilmelidir” uyarısı yapıldı.

PROJESİZ İNŞAAT

Raporda yine somut proje olmadan inşaat işlerinin yapıldığı söylendi. Yapılan inşaatın adının proje gibi gösterildiği aktarıldı. Örnek olarak da deney hayvanları araştırma laboratuvarı yapım işi projesi ve kongre kültür merkezi yapım işi projesi gösterildi.