Selahattin Demirtaş'ın tahliye talebine ret

Selahattin Demirtaş'ın tahliye talebine ret
Selahattin Demirtaş'ın AİHM kararı sonrası tahliye başvurusu mahkeme tarafından reddedildi.

AİHM'in, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) 5/3 ve 18. maddesine atıf yaparak Demirtaş'ın tahliye edilmesi gerektiği yönündeki kararı doğrultusunda avukatlarının tahliye başvurusu hakkında hüküm verildi.

Buna göre, Demirtaş'ın tahliye talebi, "kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren somut delillerin olması", "sanığın savunmasını tamamlamamış olması", "adli kontrol hükümlerinin yetersiz olacağı" ve "ihlal kararını veren AİHM 2. Dairenin hükmünün nihai nitelikte olmadığı" gerekçesiyle yerinde görülmedi.

Ayrıca sanığın tutukluluk halinin devamı için "kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren somut delillerin olması" gerekçesinin, AİHM tarafından da kabul edildiği vurgulandı.

Hakkında 31 fezleke ile birleşen bir dosya bulunan Demirtaş'ın bunlardan sadece 9'u hakkında savunma yaptığına dikkat çekilen kararda, sanığın iddianamedeki suçlamaların tamamına ilişkin sorgusunun tamamlanmadığı belirtildi.

"Sorgu aşaması bitmeden delillerin değerlendirilmesine geçilemeyeceği" hükmünün hatırlatıldığı kararda, Demirtaş'a yeterli imkan ve zaman tanınmasına rağmen savunmasını bitirmediği vurgulandı.