Adı Atatürk’le tarihe geçen hattat: Ayral

Adı Atatürk’le tarihe geçen hattat: Ayral
Adı Atatürk’le tarihe geçen hattat: Ayral

Çanakkale cephesinde duvarlara yazdığı yazıları gören Atatürk tarafından siperden çıkarılıp İstanbul’a gönderilen Macid Ay

Çanakkale cephesinde duvarlara yazdığı yazıları gören Atatürk tarafından siperden çıkarılıp İstanbul’a gönderilen Macid Ayral, dünyanın tanıdığı ünlü bir hattat oldu.

Türk milletinin 97 yıl önce Gelibolu Yarımadası’nda verdiği var olma mücadelesinde köylü, esnaf, öğretmen, öğrenci, doktor, hemşire, sanatçı ayrımı olmaksızın herkes gönül birliği etmişti. Bunlardan birisi de Arıburnu Cephesi’nde düşmana karşı savaşan hattat Macid Ayral idi.. Dokuz Eylül Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Tarihi ve Sanatları Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bilal Sezer, Çanakkale’nin vatan, millet ve bağımsızlık için düşmanla mücadelede gözünü kırpmadan, atılan bir mermiye ya da süngüye göğüsünü siper edip, şahadet şerbetini içen şehitler ile binlerce gazinin yaşam hikayesini de yansıttığını, bunların arasında ünlü hatta Macid Ayral’ın da kitaplarda rastlanan bir hayat hikayesi olduğunu söyledi.


Atatürk’le karşılaşmış
Arıburnu Cephesi kumandanı Yarbay Mustafa Kemal’in savaşın durduğu anlarda siperlerin en uç noktasına kadar gidip askerlerle birlikte olmasının askerlere büyük moral verdiğini dile getiren Sezer, Mustafa Kemal ile hattat Ayral’ın savaş alanında karşılaşmasını şöyle anlattı: “’Mustafa Kemal bir gün sipere girdiği zaman, duvarların üzerinde Kur’an-ı Kerim’den elle yazılmış ayetler ve Allah’ın büyük isimlerinin yazıldığı kağıtlar gördü. Bu güzel yazılar, askere yüksek moral ve güç veriyordu. Yarbay Mustafa Kemal, sayfaları dikkatle okurken birisinin önünde takılıp kaldı. ‘Bunu yazanı hemen bulup bana getirin’ dedi. Biraz sonra o yazıların sahibi karşısındaydı. ‘Buyurun komutanım, ben İstanbullu Macid’ dedi. Mustafa Kemal ise Ayral’a hemen siperden çıkmasını emredip, ‘Çık ve İstanbul’a dön, güzel yazı yazmaya devam et. Senin yerine siperlere girecek binlerce gönüllü Mehmetçik var, ama bu kadar güzel yazı yazabilen sanatçıyı bu millet çok az bulur’ dedi. Atatürk’ün o hassasiyeti ve emri olmasa, hattat Macid Ayral da belki Çanakkale şehitleri arasında meçhul bir asker olacak, dünyadan ayrılacak ve dünya bu müthiş hat ustasını tanıyamayacaktı.”