Sıfırdan devlet kurmak...

15 Temmuz darbe girişimi sonrasında en yetkili ağız, devleti sıfırdan kuracaklarını açıkladı. Sıfırdan bakkal dükkanı açmak isteseniz bile birtakım bürokratik engellerle karşılaşacağınız muhakkak iken nasıl sıfırdan devlet kuracaksınız? Ayrıca sıfırdan devlet kurma ihtiyacı nasıl doğdu? Ülkeyi bu noktalara kimler getirdi?

14 yıldır ülkeyi yöneten ve her ağızlarını açtıklarında yeni Türkiye'yi kurduklarını, özellikle Orta Doğu'da lider ülke olma yolunda hızla ilerlediklerini ballandıra ballandıra anlatanların bir anda devleti sıfırdan kurmayı telaffuz etmeye başlamaları trajikomik değil midir?

Gerçekten ülke sıfırdan devlet kurma durumuna gelmişse vay halimize... Çünkü böyle bir ihtiyacın varlığı, başta can güvenliği olmak üzere adalet, kanun hakimiyeti, demokratik kurallar gibi bir milletin ayakta kalabilmesi için olmazsa olmazların tuzla buz edilmiş olduğunu gösterir ki "şuyûu vukûundan beter" dedikleri tam da budur.

Diyelim ki durum vahim, gelişmeler tahmin ettiğimizden daha kötü. Sıfırdan devlet kurma dışında seçeneğimiz yok. Peki, sıfırdan devleti kim kuracak?

Devleti sıfırlayanlar mı?

Safız ya, ona da eyvallah diyelim, dere geçilirken at değiştirilmezmiş, tamam. Baştakilere yardımcı olalım. Mevzubahis devletse gerisi teferruat, âmennâ... Fakat siz söyleyin Allah aşkına, ortada şu havuz medyası varken sıfırdan devlet kurulabilir mi? Dalkavukları ne yapacağız? Her akşam televizyonlarda ahkâm kesen yağcı yorumcular ve meczup itirafçılar mı kılavuzumuz olacak? Kılavuzu karga olanın başı dertten kurtulur mu?

Saflığımıza doymayalım ve adamlar bazı şeyleri yaşayarak gördü, yamukluk yapmazlar, diyelim. Aradan şu kadar zaman geçti, ülke âdetâ direkten dönmüşken siyasilerden hiç bedel ödeyen çıktı mı? Bu sizleri endişelendirmiyor mu?

Tamam biz biraz şüpheciyiz, meseleyi abartıyor olabiliriz. Ama "Sayın Cumhurbaşkanımızın büyük dehası sayesinde darbe teşebbüsü başarısız oldu" diyen aydınların baş tacı edildiği bir yerde sıfırdan devlet kurulur mu?

14 yıllık iktidarları sonunda ülkede IŞİD ve PKK terörü hortlamış, yetmemiş bir de kanlı darbe teşebbüsü olmuş, kalabalıklar hâlâ sorumluları alkışlıyor, millet sizinle gurur duyuyor diye tempo tutuyor. Böyle bir ortamda sıfırdan devlet kurulur mu?

Soruyu şöyle de sorabiliriz: Atmosfer bu iken iktidar niye zahmete girip sıfırdan devlet kurmaya çalışsın?

Ve nihayet ortada başarı olduğu zaman paylaşmaya yanaşmayan, lakin başı dara düştü mü muhalefete birlik ve beraberlik çağrısı yapan bir iktidar sıfırdan devlet kurabilir mi?

Sözün özü, sıfırdan devlet denilen şey; sıfırdan zihniyet, sıfırdan demokrasi, sıfırdan insanlık demektir ki ben şahsen bu yolda en ufak bir emare görmüyorum. Âcizane tavsiyem, sıfırdan devlet kurulacakmış diye boşuna ümitlenmeyin. Eski tas, eski hamam gidiyoruz...

Yazarın Diğer Yazıları