Doğal gazda vatandaşın faturasını azaltacak reform

Doğal gazda vatandaşın faturasını azaltacak reform
Doğal gazda vatandaşın faturasını azaltacak reform

Irak, Azerbaycan ve Türkmenistan başta olmak üzere bölgede doğal gaz projeleri hız kazanırken, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlı

Irak, Azerbaycan ve Türkmenistan başta olmak üzere bölgede doğal gaz projeleri hız kazanırken, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, yıllık 50 milyar metreküp gibi büyük tüketim hacmine ulaşan Türkiye gaz sektöründe reforma hazırlanıyor. Vatandaşın doğal gaz faturasını özel kektörün rekabeti azaltacak. Özel sektörün gaz ithalatı başlamasıyla sektörde şirketler artacak ve fiyatlar ucuzlayacak. Yeni hazırlanan Doğal gaz Piyasası Kanunu’na göre, doğal gaz ithalatı serbestleşecek. Yurt dışından ucuz gazı bulan Türkiye’ye getirecek. Böylelikle pazar içerisinde rekabetin önü açılırken, Türkiye piyasasında rekabetle fiyatların düşmesi hedefleniyor. Enerji Bakanlığı ve EPDK görüşleri ile şekillendirilen ve diğer kurumların da görüşüne açılan tasarı BOTAŞ’ın yapısında da reforma gidiyor. Buna göre; kamunun en büyük şirketlerinden olan BOTAŞ, ’Doğal gaz Ticaret ve Taahhüt A.Ş.’ve ’BOTAŞ Boru Hatları ile Taşıma A.Ş.’olarak 2’ye ayrılacak. Kamu şirketi BOTAŞ, şu anda mevcut yasalar gereği yeni uluslararası gaz anlaşmalarına imza atamıyor.
Yeni yasayla birlikte, Bakanlar Kurulu kararı ile BOTAŞ’a yeni doğalgaz anlaşması yapma yetkisi veriliyor. Böylelikle BOTAŞ’ın bölgenin yeni doğalgaz potansiyelini taşıyan Irak ve Azerbaycan’la yeni doğal gaz anlaşması yapmasının önü açılıyor. Yasa ile özel şirketlerin ithalat yapılmasında aranan ’teknik gereklilik’ kriteri kaldırılarak ekonomik güç yeterli görülüyor. Bu şekilde Türkiye’nin büyük holdinglerinin doğalgaz sektörüne girerek, ithalat yapmalarının önünün açılması hedefleniyor. Avrupa’nın en büyük doğal gaz pazarlarından olan Türkiye’de sadece Silivri’de TPAO’ya ait doğal gaz deposu bulunuyor.