Siyah nokta neden olur? Siyah nokta nasıl geçer tedavisi nedir?

Siyah nokta neden olur? Siyah nokta nasıl geçer tedavisi nedir?
Çok sık görünen cilt problemlerinden biri de siyah noktadır. Siyah noktalar yüzde burun ve çevresinde yaygın görülen iltihaplı olmayan bir sivilce türüdür. Peki, siyah nokta neden olur? Siyah nokta nasıl geçer tedavisi nedir?

Siyah noktalar genellikle yüzde görünse de sırt veya ense gibi vücudun bazı noktalarında da görülmektedir. Siyah nokta kalıcı bir problem olmayıp uzman doktor tedavisiyle geçebilmektedir. Peki, siyah nokta neden olur? Siyah nokta nasıl geçer tedavisi nedir?

SİYAH NOKTA NEDEN OLUŞUR?

Siyah nokta, cildinizdeki foliküllerde tıkanma meydana geldiğinde oluşur. Her folikül, bir kıl ve yağ üreten bir yağ bezi içerir. Sebum adı verilen bu yağ cildinizi yumuşak tutmaya yardımcı olur. Ölü cilt hücreleri ve yağlar, cilt folikülüne açılan boşlukta toplanır ve komedon olarak adlandırılır. Bu folikül açıklığı üstündeki cilt kapalı kalırsa, beyaz nokta olarak adlandırılır; cilt açıldığında ise havaya maruz kalır ve siyah nokta oluşur.

Bazı faktörler, akne ve siyah nokta geliştirme riskini artırabilir. Bunlar şu şekilde sıralanabilir;

- Çok fazla vücut yağı üretmek

- Propionibacterium acnes bakterisinin cilt üzerinde birikmesi

- Ölü cilt hücreleri düzenli aralıklarla dökülmediğinde kıl köklerinin tahrişi

- Gençlik döneminde, adet sırasında veya doğum kontrol hapı alırken yağ üretiminde artışa neden olan hormonal değişikliklere maruz kalmak

- Kortikosteroidler, lityum veya androjenler gibi bazı ilaçların alınması.

Bazı kaynaklar, yediğiniz veya içtiğiniz şeylerin siyah nokta oluşumunu tetikleyebileceğini belirtir. Karbonhidratlar gibi kan şekeri seviyesini artıran besinler, süt ve süt ürünleri sivilceyi tetiklemede rol oynayabilir. Ancak araştırmacılar beslenmeyle güçlü bir bağlantı olduğunu henüz kanıtlamış değiller.

SİYAH NOKTA NASIL GEÇER?

Aşağıdaki fikirlerden bazılarını deneyerek siyah noktaları önleyebilirsiniz. Siyah noktalarınız kendi kendinize uyguladığınız tedavilere cevap vermiyorsa ya da cildiniz aşırı hassas ya da alerjik ise muhakkak bir uzmana danışın.

Yüzünüzü uyandıktan sonra ve yağ birikmesini gidermek için yatmadan önce yıkayınız. Günde iki defadan fazla yıkamak cildinizi tahriş edebilir ve aknenizi daha da kötüleştirir. Cildinizi yıkarken kızartmayan veya tahriş etmeyen yumuşak bir temizleyici kullanın. Bazı akne temizleme ürünleri, P. acnes bakterilerini öldüren antibakteriyel bileşenlere sahiptir.

Yağ içeren herhangi bir ürün yeni siyah noktalara katkıda bulunabilir. Sorununuzu daha da kötüleştirmemek için yağsız makyaj malzemeleri, nemlemdiriciler ve güneş kremleri seçin.

Peeling süngerleri ve maskeleri ölü cilt hücrelerini yüzünüzden alır ve siyah noktaların azalmasına yardımcı olabilir. Cildinizi tahriş etmeyen ürünler arayın.

Bazı kaynaklarda yastık kılıflarını sık değiştirmenin akne ve siyah nokta ile mücadelede etkili olduğu belirtilir. Bu kaynakların iddiasına göre yağlı bir cilde sahipseniz yastık kılıflarınızda yağ ve kir birikir ve bu durum da akne gelişimi için bakteriyel ortam hazırlar. Bu riskin önüne geçmek için haftada bir kez yastık kılıflarının değişmesi yeterli olacaktır.