Soçi'de kritik Suriye kararları

Soçi'de kritik Suriye kararları
Soçi'de bir araya gelen İran Cumhurbaşkanı Ruhani, Rusya Devlet Başkanı Putin ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmenin ardından çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Suriye'nin ve Ortadoğu coğrafyasını yakından ilgilendiren Rusya, İran ve Türkiye görüşmesi Soçi'de gerçekleşti. Suriye'deki son gelişmelerin masaya yatırıldığı görüşmelerde önemli kararlar alındı.

Uzun saatler süren toplantıdan sonra basın mensuplarının karşısına geçen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suriye ile ilgili aldıkları kararları duyurdu.

ERDOĞAN'DAN REJİM VURGUSU

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye'de çözüm için Esad rejimi ve muhalifleri işaret etmesi dikkat çekti. Erdoğan, "Suriye'de çözüm için rejime ve muhaliflere büyük görevler düşüyor. Onların tutumları bu sürecin belirleyici olacak" ifadelerini kullandı.

Terör örgütlerinin sürece dahil edilmesine tepki gösteren Erdoğan, "Onlarla aynı çatı altına olabilmemiz mümkün değildir. Terör örgütlerin bu sürecin dışında tutulmalıdır" şeklinde konuştu.

Erdoğan, "Afrin'deki sorunun bir an önce aşılması, Suriye'nin çözümünde önemli bir adım olacaktır" dedi.

RUHANİ: "SURİYE'DEN AYRILAN GERİ DÖNECEK"

İran Cumhurbaşkanı Ruhani, Suriye'nin geleceği hakkında değerlendirmelerde bulundu. Ruhani, Suriye halkının kendi geleceğini belirlemesi için seçimlerin yapılacağını ve sonrası süreçte yeni bir anayasanın hazırlanması gerektiğini belirtti.

Suriye'deki iç savaştan kaçarak ülkesinden ayrılan mültecilerin yeniden Suriye döneceklerini belirten Ruhani, seçimlerin demokratik bir ortamda yapılması gerektiğini vurguladı.

PUTİN: "ÇATIŞMAZLIK BÖLGELERİ BELİRLENDİ"

Rusya Devlet Başkanı Putin ise çatışmazlık bölgeleriyle ilgili kararlar aldıklarını belirtti. Putin, "Çatışmazlık bölgelerini belirledik, Suriye'de istikrarın tesisi öncelikli hedefimiz. Sonrasındaki süreçte Suriyelilere yeni altyapı imkanları oluşturulması için çalışılacak. Birçok bölgedeki mayın ve silahlar temizlenecek" şeklinde konuştu.

"Suriyeliler kendi kaderini belirleyecek" açıklaması yapan Putin, seçimlerin yapılarak yeni yönetimin ortaya çıkacağını söyledi. 

ORTAK BİLDİRİ YAYINLANDI

Cumhurbaşkanı Erdoğan İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in katılımıyla Rusya'nın Soçi kentindeki 3'lü Suriye zirvesinden ortak bildiri yayınlandı. 

Bildiride şu ifadeler yer aldı:

"Devlet başkanları, Suriye Arap Cumhuriyeti'nin egemenliğine, bağımsızlığına, birliğine ve toprak bütünlüğüne olan kuvvetli taahhütlerini teyit etmiş, bahsi geçen gerginliği azaltma, bölgelerin tesis edilmesi ve Suriye ihtilafının çözümüne yönelik hiçbir siyasi girişimin Suriye Arap Cumhuriyeti'nin egemenliğine, bağımsızlığına, birliğine ve toprak bütünlüğüne hiçbir suretle halel getiremeyeceğini vurgulamışlardır."

KONGRE VURGUSU

Devlet başkanları, Suriye Arap Cumhuriyeti Hükümeti temsilcilerini ve Suriye'nin egemenliğine, bağımsızlığına, birliğine, toprak bütünlüğüne ve parçalanamaz karakterine bağlı olan muhalefeti, yakın gelecekte Soçi’de düzenlenecek Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’ne yapıcı şekilde katılım sağlamaya çağırmışlardır.

"BM'NİN GÖZETİMİNDE..."

Devlet başkanları, Suriyelilere, ülkelerinin birliğini yeniden tesis etmelerinde Suriye halkının desteğini alacak bir anayasayla sonuçlanmak üzere Suriyelilerin öncülüğünde ve sahipliğinde yürütülecek kapsayıcı, özgür, adil ve şeffaf bir süreç ve katılmaya ehil tüm Suriyelilerin BM'nin uygun şekilde gözetimi altında oy kullanacağı serbest ve adil seçimler vasıtasıyla ihtilafa siyasi çözüm bulmalarında yardımcı olmak hususunda mutabık kalmışlardır."

İlgili Haberler