Sömürülüyoruz

Hemen her gün kullandığımız doğal gaz hayatımızın vazgeçilmezi oldu. Her ay mütemadiyen bir şeylere zam gelmesini halk olarak kanıksamamıza anlam veremiyorum.
Devletin farklı kurumlarında milyarlarca lira -bakın milyon değil- boşa harcanırken, saraylara yeni yeni makam araçları alınırken BOTAŞ da bu müsrifliğe katılmış.
Sayıştay'ın raporlarına göre kurumda baca gazının havaya atılmasıyla ilgili milyonlarca liralık enerjinin boşa gittiği tespit edilmiş.
Nasıl olduğunu anlatayım...
BOTAŞ, yaklaşık 16 bin kilometre boru hattı ve 9 adet kompresör istasyonu ile doğal gazı Türkiye'nin bütün illerine taşıyor.
Doğal gaz bir yerden başka bir yere taşınırken, müşterilerin kullandığı gaz ile hat boyunca doğal gazın taşınması esnasında lineer sürtünmeden kaynaklanan basınç kayıpları yaşanıyor.
Taşınan gazın hedeflenen yere taşınması için yeniden basınçlandırılması gerekiyor. İşte bu gerekli olan yeniden basınçlandırma işlemi kompresör istasyonları vasıtasıyla gerçekleşiyor.
BOTAŞ'a ait Kırklareli, Ambarlı, Eskişehir, Doğubeyazıt, Sivas, Çorum, Erzincan, Hanak-Ardahan ve Mucur-Kırşehir'de toplam 9 adet kompresör istasyonu var.
2019 yılı faaliyetleri kapsamında yapılan incelemelerde, 9 adet kompresörde yakıt olarak doğal gaz kullanıldığı ve oluşan yakıt atıklarının baca marifetiyle atmosfere salındığı tespit edilmiş.
Yakıt atıklarının atmosfere bırakılması hem ısı kaybının oluşmasına hem de çevre kirliliğine neden oluyor.
Milyonluk kayıplar da burada başlıyor.
Sayıştay tam bu noktada bir makaleye dikkat çekmiş.
İsveç-Kalmar'da 2010 yılında düzenlenen Linnaeus ECO-TECH uluslararası bir konferansta, Gazi Üniversitesi'nden 3 üniversite hocasının sunmuş oldukları bir makalede, Erzincan Kompresör İstasyonu'nun baca gazından OrganicRankineCycle (ORC) teknolojisi kullanılarak elektrik enerjisi üretilmesinin uygulanabilirliği tespit ediliyor.
Söz konusu makalede, OrganicRankineCycle kullanılarak Erzincan bölgesinde bulunan doğal gaz kompresör istasyonundan 1,385 kW gücünde yıllık 11,1 milyon kWh elektrik enerjisi üretilebileceği ve yılda yaklaşık 1,3 milyon ABD Doları tasarruf sağlanacağı bildiriliyor.
Yani tek bir istasyondan bile 9.2 milyon lira tasarruf sağlanabileceği anlaşılmış.
Üstelik, havaya bırakılan CO2 ve diğer kirletici maddelerin yüzde 90 civarında engelleneceği, dolayısıyla, söz konusu projenin hem elektrik üretiminde ülkenin toplam kurulu gücüne katkı sağlayacağı, hem de çevreyi kirletmeyeceği değerlendirilmiş.
Raporda şu ifadeler kullanılmış:

"BOTAŞ'ın 2019 yılında toplam tükettiği elektrik enerjisinin 354,2 milyon kWh olduğu ve toplam ödenen elektrik maliyetinin yaklaşık 186 milyon TL olduğu dikkate alınacak olursa, OrganicRankineCycle kullanılarak doğal gaz kompresör santrallerinde baca yoluyla çevreye bırakılan atık gazdan elektrik enerjisi üretimi için BOTAŞ tarafından ekonomik, çevresel, teknolojik, yasal ve sosyal analiz yapılması son derece önemli görülmektedir."
Şuraya geleceğim...
Biz tasarruf dedikçe iktidar bizden topladığı paraları yararsız şeyler için harcamaya devam ediyor.
Ya faiz ödüyoruz, ya da makam araçlarının kirasını.
Türkiye bu kısır döngüden kurtulmalı.
Bakın basit bir rapordan bile 186 milyon liralık boşa harcama tespit ediliyor. Belediyelerde, üniversitelerde, kamu iktisadi teşebbüslerinde, bakanlıklarda ve Cumhurbaşkanlığı gibi devletin tüm kurumlarında boşa harcanan ya da gösteriş için etrafa saçılan paraları düşündüğünüzde ortaya korkunç bir rakam çıkıyor.
Sonra da biz doğal gaza, elektriğe, yağa, süte, çocuk bezine, ete gelen fahiş zam fiyatlarıyla yeni bir güne uyanıyoruz.
En basit tabirle söyleyeyim...
Sömürülüyoruz.

Yazarın Diğer Yazıları