Sonbahar kronik kalp hastalarını tehdit ediyor. Uzmanı uyarılarını sıraladı

Sonbahar kronik kalp hastalarını tehdit ediyor. Uzmanı uyarılarını sıraladı
Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Tuna Katırcıbaşı, “Kronik kalp hastalarının özellikle Ekim ayı bitmeden grip ve zatürre aşılarını yaptırmalarında oldukça fayda bulunmaktadır” ifadeleri kullandı.

Kalp damar hastalıkları açısından risk faktörleri arasında en başta sigara (tütün) kullanımı, sağlıksız beslenme, aile öyküsü ve hareketsiz yaşam tarzı geliyor.

Ancak sonbahar aylarında yaşanan sert sıcaklık dalgalanmaları, kalp hastalarının grip ve zatürreye yakalanma riskinin hasta olmayanlara oranla 3 ila 10 kat arasında artırıyor.

Bu durumun ciddi riskleri beraberinde getirebileceğini söyleyen Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Tuna Katırcıbaşı, “Kronik kalp hastalarının özellikle Ekim ayı bitmeden grip ve zatürre aşılarını yaptırmalarında oldukça fayda bulunmaktadır” diyor.

AŞI GRİPTEN KORUYOR

“Gripten korunmak için yapılması gereken ilk şeylerden biri de aşı olmaktır. Grip aşısı her yıl, bir önceki sene gribe neden olan virüsler göz önünde bulundurularak, bir sonraki yıl gribe neden olacak virüslere yönelik tahmin ile yeniden hazırlanıyor” diyen Prof. Dr. Katırcıbaşı, ülkemizde kalp yetmezliği olan hasta grubunda grip aşısı olma oranının Avrupa ortalamasının çok altında kaldığını anlatıyor.

SONBAHARDA ZATÜRRE RİSKİ ARTIYOR

Kronik kalp hastalıkları, astım ve KOAH gibi sağlık sorunu olanların zatürreye yakalanma olasılıkları özellikle sonbaharda artıyor. Prof. Dr. Katırcıbaşı, ayrıca 60 yaş ve üzeri yetişkin bireylerde zatürreye yakalanma açısından en büyük handikapı kalp hastalıklarının oluşturduğunu ifade ederek, kalp hastaları arasındaki en fazla risk altındaki grubun ise kronik kalp yetmezliği hastaları olduğunu belirtiyor.

AŞI TAKVİMİ KAÇIRILMAMALI

Grip aşısının kronik kalp hastalığı olan erişkin bireylere sonbahar aylarında yapılması (tercihen Ekim ayı) ve her yıl tekrarlanması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Katırcıbaşı, “Ancak geç başvurmuş bireylerde aşılama Şubat ayına kadar yapılabilir. Zatürre aşısı ise grip aşısının aksine yılın herhangi bir zamanında yapılabilir. Erişkin yaş grubunda her iki zatürre (KPA-13 ve PPA-23) aşısının da yapılması önerilmektedir. Daha önce hiç zatürre aşısı olmamış kişilere tercihen önce tek bir doz KPA-13 yapılması, en az bir yıl sonra PPA-23 ve 5 yıl sonrasında da PPA-23 hatırlatma dozu uygulanması tavsiye edilir” diyor.

TABURCULUKTAN SONRA AŞI YAPILABİLİR

Kronik kalp hastalarının, Sağlık Bakanlığı’nın 2016 yılında erişkinler için risk grubu aşılamalarına ilişkin önerilerinde yer aldığını hatırlatan Prof. Dr. Katırcıbaşı şunları belirtti:

“Ayrıca aktif enfeksiyonu olan ve/veya akut kardiyak bir olaydan (akut koroner sendrom, akut kalp yetersizliği, akciğer atardamarına pıhtı atması vb.) dolayı hastaneye yatan hastalar ise mevcut hastalıkları iyileştikten ve yaşamsal verileri stabil hale geldikten sonra taburcu olurken veya taburculuğun ardından ilk kontrollerinde aşılarını yaptırabilirler” diyor. Prof. Katırcıbaşı, aşılanması önerilen hasta gruplarını ise şöyle sıralıyor:
"Kalp yetersizliği ve kalp kasının birincil hastalığı olanlar. Kalp-damar hastaları. Kapak hastaları. Morarma ile seyreden doğuştan kalp hastaları. Pulmoner arteriyel hipertansiyon hastaları."

İlgili Haberler