Sonunda ne olacağını biliyorsunuz. Yazıklar olsun insanoğlu

Sonunda ne olacağını biliyorsunuz. Yazıklar olsun insanoğlu
İnsanoğlu yüzyıllardır doğaya ve çevreye verdiği zararların bedelini en ağır şekilde ödemeye devam ediyor. Yaşadığımız dünyaya en büyük zararı yine insanlar veriyor. Sosyal medyada deniz kenarlarıyla ilgili paylaşılan fotoğraflar, çevreye hayvanların mı yoksa insanların mı zarar verdiğini gözler önüne seriyor.

Yazıklar olsun insanoğlu

İnsanların çevreye ve doğaya verdiği zararlar etkisini er ya da geç gösteriyor. Bunun son örneklerinden biri de ülkemizde yaşanıyor. Marmara Denizi''ni saran ‘müsilaj’ şimdi de Ege ve Karadeniz kıyılarını da tehdit etmeye başladı.

Atık suların arıtılmadan denize verilmesi, Marmara Denizi''nde su değişim hızının düşük olması ve giderek düşen çözünmüş oksijen miktarı ötrofikasyon seviyesini yükselterek ekolojik kalitenin de düşmesine neden oluyor.

Gerekli arıtım yapılmadan gerçekleştirilen atık su deşarjları da ötrofikasyonun ana nedenlerini oluşturuyor. Ötrofikasyon da Marmara Denizi''nde en dikkati çekici problem olan ve "salya" olarak bilinen ‘müsilaj’ın oluşmasına neden oluyor.

Yaşanan bu olay insanların doğaya ve çevreye verdiği zararlardan sadece bir örnek…. İnsanoğlu yüzyıllardır doğaya ve çevreye verdiği zararların bedelini ödemeye devam ediyor. İnsanlığa en büyük zararı yine insanlar veriyor.

Hayvanların Yaşam Hakları Konfederasyonu (Haykonfed) Başkan yardımcısı Haydar Özkan’ın sosyal medyada deniz kenarlarıyla ilgili paylaştığı bir fotoğraf, çevreye en çok kimin zarar verdiğini gözler önüne serdi.

Paylaşımda köpeklerin, kuşların ve kaplumbağaların deniz kenarında bıraktığı ayak izlerinin ardından son olarak insanların bıraktığı çöplerin oluşturduğu oluşturduğu çöp dağları dikkat çekiliyor.

Özkan paylaşımında, “Hayvanlar çevreyi kirletiyor, onları buradan alın demeyin! İnsanın insana verdiği zararı başka hiç bir canlı vermiyor.” ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler