Sosyal medya fenomenleri ne kadar para kazanıyor: Herkesin merak ettiği sorunun cevabı ortaya çıktı

Sosyal medya fenomenleri ne kadar para kazanıyor: Herkesin merak ettiği sorunun cevabı ortaya çıktı
YouTube’da bir milyon abonesi olan fenomenlerin aylık kazancı 40 bin liraya kadar ulaşırken bu rakam diğer sosyal medya uygulamalarında ise farklılık gösteriyor.

Akıllı telefon ve cihazların gelişimi ile birlikte hayatımızda sosyal medya kullanımı her geçen gün artmaya devam ediyor. Pazarlama stratejilerinde influencer marketing’in de payı oldukça büyük. Geçtiğimiz yıl 14 milyar dolar olan bu pazarın 2023’de 16 milyar doları aşmasının beklendiği belirtiliyor.

FENOMENLER NE KADAR KAZANIYOR?

TGRT Haber''den aktarılan bilgilere göre; YouTube’da bir milyon abonesi bulunan fenomenin aylık kazancının 40 bin liraya kadar çıktığı açıklandı. TikTok’ta 100 bin takipçisi olan bir fenomen 8.000 TL kazanırken, Instagram’da bir paylaşımın ortalama bedeli 1.000 TL. Ağırlıklı olarak YouTube, Instagram ve TikTok gibi platformlarda düzenli içerik paylaşan fenomenlerin iki üç sene içinde aylık 20 - 30 bin TL arasında gelire ulaştığına dikkat çekildi.

TİKTOK’TA 100 BİN TAKİPÇİ İLE 8 BİN LİRA KAZANILIYOR

Sosyal medya platformlarındaki fenomenlerin gelirlerine dair şu bilgiler paylaşıldı:

TikTok dünyada en hızlı büyüyen sosyal medya platformlarının başında yer aldı. Araştırmada görülüyor ki, bu uygulamada yaklaşık 100 bin takipçisi olan fenomenlerin canlı yayın ve sponsorlu gelirlerinin toplamı 8.000 TL ’nin üzerine çıktığı açıklandı. TikTok, kullanıcılarına herhangi bir ücret ödemez ve reklam geliri paylaşma gibi bir programı sunmazken, YouTube platformunda ise durum farklı bir boyut kazanır.

EN FAZLA GELİR YOUTUBE''DA BULUNUYOR

YouTube’da kanal sahiplerinin reklamlar aracılığıyla gelir elde edebildiğini belirtilirken YouTube fenomenlerinin reklam gelirlerinin yaklaşık yüzde 55’i kanal sahiplerine kalır. Bu platformda her bin izlenme başına 2 ile 25 TL arasında ödeme gerçekleşir. Fenomenler bin takipçi ile 4 bin saat izlenmeye ulaştıkları takdirde para kazanmaya başlayabilir. Kazanç sağlamak bununla sınırlı kalmıyor. Çünkü kanal sahipleri video içinde yer verdikleri reklamlarla video başına 100.000 TL ’ye varan gelir elde edebiliyor. Yaklaşık bir milyon abonesi bulunan kanallar ise aylık 15 ile 40 bin TL arasında kazanç elde eder.

INSTAGRAM''DA PAYLAŞIM BAŞI 1000 TL

Instagram’da fenomenlerinden istenen reklam sayısı artıkça, reklam bedelinin de yükseldiği ortaya çıktı. Instagram fenomenlerinin gelir elde etme yolları hesap sahiplerine göre farklılık gösterse de birçoğu başka sayfaların reklamlarını kendi hesapları üzerinde gerçekleştirerek kendi ürünlerini satışa sunarak ya da iş birliği yaparak para kazanıyor. Ortalama 100 bin takipçi ile 10 ila 30 bin izlenmeye sahip Instagram fenomenleri, paylaşımları karşılığında yaklaşık bin TL ücret alıyor. Bir milyonun üzerinde takipçisi olanlar ise faturalı iş birliği yaptıkları için bu rakam 5 bin TL’den 30 bin TL’ye kadar değişiklik gösteriyor.

OYNARKEN KAZANIYORLAR

Büyük bir canlı yayın ağı olan Twitch’te de oyun ağırlıklı eğlence videolarıyla kazanç elde edildiği aktarıldı. Twitch yayıncıları ödemelerini ancak 100 doları geçtikleri takdirde alabilirken, Twitch’in partner kanalları da yayıncıların ekstra gelir elde etmesine kapı aralıyor.

İlgili Haberler