Sosyal paylaşım sitesi “kabusunuz” olmasın!

Sosyal paylaşım sitesi “kabusunuz” olmasın!
Günlük hayatımızda sıklıkla kullandığımız sosyal paylaşım ağları, aslında içerisinde birçok tehlike barındırıyor. Ortaya çıkacak olumsuz durumlardan korunmak için bu platformları bilinçli kullanmak çok önemli.

Türkiye sosyal paylaşım sitelerini kullanmada sıçrama yaptı.En fazla kullanılan sosyal platform ise Facebook
oldu.Yapılan hesaplamalara göre, Türkiye’de aylık aktif 42 milyon, günlük aktif ise 26 milyon Facebook kullanıcısı var.Sosyal paylaşım sitelerinin bir çok tehlikeyi barındırdığını göz önüne alarak, güvenlik önlemlerini en üst seviyeye çıkarmakta fayda var.Bu çerçevede en fazla kullanılan plaform Fecebook’da şu önlemleri almalısınız:

Gizlilik ayarı önemli

Gizlilik ayarı kontrolü 3 hızlı adımda bilgi ve paylaşımlarınızı sadece istediğiniz insanların görmesini sağlamanıza yardımcı olur. Kim için paylaşım yaptığınızı görebilir, hangi uygulamaları kullandığınızı kontrol edebilir ve profilinizdeki önemli bilgilerin gizliliğini denetleyebilirsiniz. Gizlilik ayarları kontrolüne masaüstündeki gizlilik kısayolları menüsünden her zaman erişebilirsiniz; ekranınızın sağ üst köşesindeki kilit imgesine tıklamanız
yeterli.

Güvenlik kontrolü yapın

Yakın zamanda insanların hesaplarında mevcut olan güvenlik kontrollerine kolay ve hızlı bir biçimde erişmelerine yardımcı olmak için Güvenlik Kontrolü adı verilen bir araç var. Güvenlik kontrolü size şu konularda yardımcı oluyor: Kullanmadığınız cihazlarda çıkış yapmak: Uzun zamandır kullanmadığınız ya da unuttuğunuz cihazlardan kolayca çıkış yapabilir, böylece sadece onayladığınız cihaz ve tarayıcılarda Facebook’a bağlı olabilirsiniz. Giriş Uyarıları:Giriş uyarıları özelliğini etkinleştirdiğinizde, birisi tanınmayan bir cihaz ya da tarayıcıdan sizin hesabınıza erişmeye çalıştığında Facebook size bir bildirim ya da eposta gönderir. Güçlü ve Özgün Şifre Kullanımı: Şifrenizin gücü, onu hangi sıklıkta değiştirdiğinizden daha önemlidir. Facebook şifrenizi başka bir yerde kullanmayın ve kimseyle paylaşmayın. Haber Kaynağınızın sağ üst köşesinde bir hatırlatma göreceksiniz. “Güvenlik Kontrolünü Başlat” bölümüne tıklayın ve buradaki üç adımı takip edin.

Paylaştığınız bilgilere dikkat edin

Bir uygulamaya Facebook hesabınızı kullanarak giriş yaparken “Verdiğin bilgileri düzenle” ye tıklayın. Bu sekme, uygulamanın sizden talep ettiği kişisel bilgilerin bir listesini verir. Buradan her bir bilgiyi teker teker seçebilir ya da kaldırabilir, böylece uygulamayla paylaştığınız bilgileri kontrol edebilirsiniz. Ayrıca, bir uygulama sizin adınıza zaman tünelinizde paylaşımda bulunacak diye endişelenmenize de gerek kalmaz; Facebook Giriş ile uygulamanın sizin adınıza paylaşım yapıp yapamayacağına karar verebilirsiniz.

Etiketlenmede onay olsun

Etiket onayı özelliğini açtığınızda, birinin paylaştığınız bir şeye eklediği etiketler siz onaylamadan görünmeyecektir. Etiket onayı açıkken, gözden geçirmeniz gereken bir gönderi olduğunda, bununla ilgili bir bildirim alırsınız. Gönderiye giderek etiket isteğini onaylayabilir veya reddedebilirsiniz. Bir etiketi onayladığınızda, etiketlenen kişi ve arkadaşları gönderinizi görebilecektir. Gönderinizin etiketlenen kişinin arkadaşları tarafından görülebilmesini istemiyorsanız, bu ayarı değiştirebilirsiniz. Etiket onayını açmak için; Facebook sayfalarının
sağ üst köşesinde bulunan Ayarlar’ı seçin. Soldaki sütunda Zaman Tüneli ve Etiketleme’ye tıklayın. İnsanların senin gönderilerine eklediği etiketler Facebook’ta gözükmeden önce onayına sunulsun mu? ayarını bulun
ve en sağındaki Düzenle’ye tıklayın. Açılır menüden Açık’ı seçin.

Uygulama şifrelerini kullanın

Uygulama şifreleri, uygulamalarınıza girmek için kullanabileceğiniz tek kullanımlık şifrelerdir ve Facebook şifrenizi korumaya yardımcı olurlar. Giriş onaylarınız açıksa, bir uygulama şifresi kullandığınızda kod almak için beklemeniz gerekmez. Giriş onaylarını atlayarak hemen giriş yapabilirsiniz. Uygulama şifresi almak için; Güvenlik Ayarlarınıza gidin. Uygulama Şifreleri kısmında Düzenle’ye tıklayın. Uygulama şifreleri oluştur’a tıklayın ve sonrasında ekrandaki talimatları izleyin. Arkadaş ve takipçi ayarı Varsayılan olarak, Facebook’taki herkes sizi arkadaş olarak ekleyebilir. Size kimlerin arkadaşlık isteği gönderebileceğini değiştirmek isterseniz; Ayarlar’ı seçin. Sol sütunda Gizlilik’e tıklayın. Sana kimler arkadaşlık isteği gönderebilir?’in yanındaki Düzenle’ye tıklayın. Açılır menüden hedef kitleyi seçin.

Arkadaş ve takipçi ayarı

Varsayılan olarak, Facebook’taki herkes sizi arkadaş olarak ekleyebilir. Size kimlerin arkadaşlık isteği gönderebileceğini değiştirmek isterseniz; Ayarlar’ı seçin. Sol sütunda Gizlilik’e tıklayın. Sana kimler arkadaşlık isteği gönderebilir?’in yanındaki Düzenle’ye tıklayın. Açılır menüden hedef kitleyi seçin.

Uygulamaları kontrol edin

Eğer uygulamalara Facebook hesabınızı kullanarak giriş yapıyorsanız, hesabınıza bağladığınız uygulamaları
düzenli olarak gözden geçirmenizde fayda olacaktır. Böylelikle sadece güvendiğiniz ve düzenli kullandığınız uygulamalarda Facebook hesabınızı kullandığınızdan emin olursunuz. Hesabınıza bağladığınız tüm uygulamaları
“Uygulama Ayarları” bölümünde görebilirsiniz. Böylelikle artık kullanmadığınız uygulamaları belirleyebliir ve Uygulama Ayarları sayfasındaki kontrolleri kullanarak söz konusu uygulamaların Facebook hesabınızla bağlantısını kesebilirsiniz.