Srebrenitsa'daki kahraman Türk

Size bugün bir Türk gazeteciden, Coşkun Aral'dan bahsetmek istiyorum. Coşkun'la hiç de az sayılmayacak bir süre Akşam gazetesinde birlikte çalıştık. İlginç bir yapısı vardı. Ya eşi Deniz'le birlikte işe giderdi, ya da çetrefilli işlerde tek başına göreve koşardı. Onu Srebrenitsa'da boynunda fotoğraf makinaları, elinde kaleşnikofla gördüm. Sırplara kurşun yağdırışını gözümü kırpmadan izledim. Ben de bizzat Aral'ın Bosna savunulurken gösterdiği kahramanlıkların tanığıydım. Coşkun 4 yılı aşkın direnişi iliklerine kadar yaşayanlardan biri oldu. Sonrasında Coşkun'u İrlanda'da da gördük.

Direnişin belgeseli

Bölgeyi "Kur'an'la zırhlamak"tan ne anlarsınız? Aliya İzzet Begoviç'in halkıyla birlikte yaptığı direnişin en güzel tanımıydı bu. Begoviç'in mücadelesi ve duruşuyla Dayton Anlaşması'na kadar ulaşıldı. Bu konuda TRT'de Srebrenitsa ile ilgili  çok güzel bir belgesel izledim. Şu andaki Bosna yöneticilerinden biri o yıllarda İstanbul Belediye Başkanı olan Tayyip Erdoğan'ın kendilerine verdiği desteği gündeme getirdi. Bosna'dan İstanbul'a getirilen yaralılara sağlanan tedavi desteği tamamen Erdoğan'ın kişisel başarısıdır. Hatta şu anda kapısında "Boşnak Hastanesi" tabelası bulunan yeri o kurdu. Tarihsel ortak geçmişimiz olan Müslüman Boşnaklarla bağlarımızan sıkı şekilde devam etmesi ne güzel..

İşiniz yandaş beslemek mi?

Türk Telekom, kampanya ilanlarının dağıtımına aynı yanlılıkla devam ediyor. Yeni ilanlarını verdikleri gazetelere bakıyorum, hep aynı grubun gazeteleri. Çok pişkinler, sanki diğer gazetelerin okuyucuları içinde Türk Telekom müşterisi yok gibi davranmayı sürdürüyorlar. Bu konuda görevlendirilenlerin, işlerinin gereğini yapmak yerine yandaş basını beslemeyi tercih etmeleri, çalıştıkları kuruma ihanet değil de nedir? Ey Türk Telekom, böyle kurumsallık olur mu? İktidarların gelip geçici olduğundan haberiniz yok mu?

Keçiler kurtuldu atlar fıstık gibi...

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın Tunceli'de dağ keçilerini avlatmak için açtığı ihale bütün Türkiye'den yükselen tepkiler sonrasında Tunceli Valiliği'nin olaya el koymasıyla iptal edildi. Vali Mehmet Ali Özkan'a sırf bu yüzden minnettarım. Adalar'da İstanbul Büyük Şehir Belediyesi'nin operasyonuyla zulümden kurtarılıp Kapadokya'ya gönderilen atlar kısa sürede fıstık gibi oldular. Bu işte de Başkan Ekrem İmamoğlu alkışı haketti.

Öte yandan ağır cezayı hakeden bir hayvan düşmanını da unutmayalım. Artvin'de ayı yavrusunu vurup yaraladıktan sonra köpeklerine parçalatan adam en ağır para cezasına çarptırılıp hapsi boylamadıktan sonra hayvanseverlerin yürek sızısı dinmeyecek.

Sakarya ve Van

Geçen hafta içinde yaşadığımız iki facianın yankıları sürüyor. Sakarya'da havai fişek fabrikası patlaması ve Van'da mülteci dolu teknenin gölün dibini boylaması. Gölden çıkmaya devam eden cesetler herşeyi tepe taklak edecek nitelikte görünüyor... Havai fişek fabrikasının enkazı kaldırılırken kalanların imhası sırasındaki şehitler de bir başka yürek acımız oldu. İhmaller, ciddiyetsizlik, tedbirsizlik sonucu yaşanan facialar sebebiyle Sakarya ve Van valilerinin başının epeyi ağrıyacağı kaçınılmaz gibi...

Yaşasın Hayat

Prof. Dr. Osman Müftüoğlu ile Melda Yücel Kayaalp'in NTV'deki programı Yaşasın Hayat ilgiyle izlenmeye devam ediyor. Son programdaki ilginç soru ve cevaplardan bazıları şöyleydi:

-Hastalıkların en önemli ilaçları nedir?

-Soğan ve sarımsak

-Köri mi zahter mi?

-Tabi ki Hatay, Amanos dağlarına özgü bir yeşillik olan zahter.

- Dut mu, kayısı mı?

-Mutlaka kayısı

Yoğurt yemeyi tavsiye eden Müftüoğlu, gribin ana nedeninin de D vitamini eksikliği olduğunu söyledi.

Başsağlığı: Çankaya eski Belediye başkanı Doğan Taşdelen'i kaybettik. Halen yerini alan oğlu Alper Taşdelen de iyi çalışıyor ama onun hizmetleri bambaşkaydı. Ailesine, sevenlerine başsağlığı ve sabır dilerim. Allah rahmet eylesin.

Günün Sözü

Tanrıdan birşey dileyecekseniz bilgi dileyin. Çünkü cahil insan dünyanın tadını çıkaramaz. Firdevsi

 

 

Yazarın Diğer Yazıları