Süleyman Girgin: Esnaf perişan, çiftçi çaresiz

Süleyman Girgin: Esnaf perişan, çiftçi çaresiz
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, esnafın borcunun arttığını, çiftçinin borç batağına sürüklendiğini ve asgari ücretlinin açlık sınırının altında geçinmeye çalıştığını dile getirdi.

TBMM Genel Kurulunda, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile bağlı ve ilgili kurumların 2020 yılı dair bütçelerinin görüşmelerine başlandı.

CHP Muğla Milletvekili, Süleyman Girgin devam eden bütçe görüşmelerinde açıklamalarda bulundu. Girgin, elindeki "2020 bütçesi kimin bütçesi? Esnaf perişan, çiftçi çaresiz, gençler işsiz" yazılı dövizi göstererek, “2020 yılı bütçesinin garibanın, fakirin, fukaranın bütçesi olmadığını; her zaman olduğu gibi fakirden alınıp zengine aktarılan bir bütçe”
dedi.

“ELEKTRİĞE YÜZDE 71, DOĞALGAZA YÜZDE 62 ZAM”
AKP iktidarının son iki yıl içerisinde yaptığı zam politikalarını eleştiren Girgin, 2 yıl içerisinde elektriğe yüzde 71, doğalgaza yüzde 62 zam yaptığını belirtti. Girgin, yaptığı konuşmada EPDK verilerinden yararlanarak, “EPDK verilerine göre, Kasım 2018'de faturasını ödeyemediği için 14,5 milyon insanın elektriğinin, 2014-2018 arasında yine faturasını ödeyemediği için 5 milyon 400 bin ailenin doğalgazı kesildi” ifadelerini kullandı.

“EL İNSAF!”

Girgin, gelen zamların ardından insanların evde battaniyeye sarılarak ısınmaya başladığını belirterek, "Kamusal bir hak olan elektrik ve ısınma için insanlar evlerinde battaniyeye sarılarak ısınmaya başlamışsa buna çare bulmak sizin göreviniz Sayın Bakan. 'Doğalgaz fiyatları ucuz' diyorsunuz, el insaf!" dedi.

Girgin, işsiz sayısının cumhuriyet tarihinde rekor kırdığının belirterek, "Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı olarak sabahın erken saatlerinde, işçi bulma kurumlarının önünde, evine ekmek götürmek umuduyla kuyruğa giren 'Sigortam olsun, maaştan vazgeçtim' diyerek karın tokluğuna çalışmaya razı olan insanları gördükçe sizin vicdanınız sızlamıyor mu?" sorusunu yöneltti.

Öğrenim kredisi borcu olan 350 bine yakın öğrenci bulunduğunu anlatan Girgin, bunların 2 milyar 96 milyon lira borcu olduğunu, 217 bin mezunun banka hesaplarına haciz geldiğini aktardı.