Suriyeliler ülkelerine dönmek zorunda: Neden mi?

Suriyeliler ülkelerine dönmek zorunda: Neden mi?
İYİ Parti İstanbul Milletvekili Ümit Özdağ, Suriyelilerin savaş bittikten sonra ülkelerine dönmek zorunda olduklarını ifade etti. Özdağ, 2014 yılında yapılan bir kanun değişikliği ile dönüşün zorunlu kılındığına dikkat çekti.

İYİ Parti İstanbul Milletvekili Ümit Özdağ, Suriye'de başlayan iç savaş sonrası Türkiye'ye gelen Suriyeli sığınmacıların, kanunen savaşın bitmesinin ardından geri dönmek zorunda olduklarına dikkat çekti.

Söz konusu kanun maddelerini de açıklayan Özdağ, Suriyelilerin dönüşüne ilişkin yapılan 'Gönüllülük esas alınacak' açıklamalarına tepki göstererek, "Suriyeliler buraya gönüllü olarak gelmediler, biz gönüllü olarak kabul etmedik. Zorunlu şatlardan dolayı geldiler, zorunlu şartlardan dolayı kabul edildiler. Ve savaş bittikten sonra ülkelerine gönüllü değil zorunlu olarak geri dönecekler" ifadelerini kullandı.

Özdağ, "2011’den bu yana Türkiye gelen Suriyeli sığınmacı sayısı 5.5 milyonu aştı. Suriyelilerin ülkelerine dönmeleri hususu Türk kamuoyunda çok güçlü bir şekilde ortaya konuluyor. Ancak son günlerde insanların kafasını karıştıran açıklamalar da gelmiyor değil. Evet geri dönecekler ama gönüllü geri dönüşten bahsediliyor" dedi.

“DÖNMEK ZORUNDALAR”

“Oysa Suriyelilerin savaş bittikten sonra ülkelerine geri dönmeleri gönüllülük esasından düzenlenmiş bir husus değil” diyen Özdağ, sözlerine şöyle devam etti:

"Suriyeliler buraya gönüllü olarak gelmediler, biz gönüllü olarak kabul etmedik. Zorunlu şatlardan dolayı geldiler, zorunlu şartlardan dolayı kabul edildiler. Ve savaş bittikten sonra ülkelerine gönüllü değil zorunlu olarak geri dönecekler. Bununla ilgili yasal düzenlemeler de 2014 tarihinde yapılmış. Bu yönetmeliğe göre, savaş bittiği zaman Suriyeliler ülkelerine dönmek zorundalar."

Özdağ, söz konusu kararları şöyle sıraladı:

İlgili Haberler