Hani sınırlar çok iyi korunuyordu? Suriyeliler sınırdan oluk oluk böyle geçti

Hani sınırlar çok iyi korunuyordu? Suriyeliler sınırdan oluk oluk böyle geçti
Türkiye’ye yaşanan göç akını sınır güvenliğini de tartışmaların odağına taşırken Hatay Reyhanlı’dan gündem yaratacak bir görüntü geldi.

HALİT İRİ / ÖZEL HABER - YENİÇAĞ

Siyasetin sıcak gündeminde ana başlıklardan biri haline gelen sığınmacı sorunu her geçen derinleşiyor.

Sığınmacılar, neredeyse her gün yaşanan skandallarla gündeme gelmesinin yanında iktidar ile muhalefet arasında “gönderip, göndermeme” polemiğiyle de tartışılıyor.

Yarattıkları demografik tehlike ve Türkiye’nin ulus devlet yapısına karşı oluşan tehdit konu üzerine çalışmalar yapanlar tarafından sıkla ifade edilirken, ülkemize Suriye, Afganistan ve Pakistan’dan yaşanan göç akını da sürüyor.

Hatay Reyhanlı’da Cilvegözü Sınır Kapısı ile Suriye tarafındaki Bab el Hava Sınır Kapısı arasındaki tampon bölgede çobanların çektiği görüntülerde onlarca Suriyelilerin ellerini kollarını sallaya sallaya ülkemize geçtikleri görüldü.

İki sınır kapısı arasındaki tampon bölgeden Reyhanlı’nın İbrahim Paşa Mahallesi’ne geçen kaçakların ardından Türkiye’nin dört bir yanına dağılıyor.

Hatay’ın büyükşehir belediyesi olmasının ardından köy statüsünden mahalle statüsüne geçirilen İbrahim Paşa bölgesindeki hayvanlarını otlatan çobanlar, söz konusu görüntülere sıkla rastladıklarını aktardı.

AKAR “SINIRLAR KEVGİRE DÖNDÜ” DİYENLERE SİTEM ETMİŞTİ

Suriyelilerin sınırlarımızdan rahat rahat yurdumuza girmesi, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yaptığı son açıklamaları akıllara getirdi.

Akar, “Sınırlar kevgire döndü” diyorlar, oysa hudutlarımızda çok ileri teknolojiler kullanılıyor” diyerek sitemde bulunmuştu.

Soylu ise, göçmenlerin pasaportlarını yırttıkları için sınır dışı edilemediğini belirtmiş ve bu açıklaması tepkiyle karşılanmıştı.

EDİNİLEN BİLGİYE GÖRE

Bölgeden aktarılan bilgilere şöyle denildi:


"27 Şubat tarihinde yaşanan hudut olayı esnasında yasadışı geçiş teşebbüsünde bulunan 20 şahıs yakalanmış ve haklarında gerekli yasal işlemler yapılmıştır.
Video görüntüleri incelendiğinde şahısların hudut emniyet görevlileri tarafından yapılan müdahale sonucu araziye dağılıp kaçtıkları görülmekte, emniyet görevlilerinin engelleme atışı sesleri duyulmakta ve videoyu çeken şahsın “adamların umrunda değil” diyerek engelleme atışlarına kayıtsız kalan yasadışı göçmenler hakkında yorum yaptığı duyulmaktadır. Yasadışı göçmenler yaşanan koşuşturmaya müteakip yakalanarak gerekli yasal işlemler yapılmıştır."


 

 

İlgili Haberler