Süslü Kadınlar Bisiklet Turu'ndan mesaj var

Süslü Kadınlar Bisiklet Turu'ndan mesaj var
Muğla'da 9. düzenlenen Süslü Kadınlar Bisiklet Turu yapıldı.

Haber: Esmeri Alev EKEBAŞ-MUĞLA\YENİÇAĞ

Fotoğraflar: Mehmet ÇİL

2013 yılından itibaren her yıl düzenlenen Süslü Kadınlar Bisiklet Turu’nun 9.ncu etkinliğinde, Datça’da tüm kadınlar bisikletleriyle birlikte, Datça Cumhuriyet Meydanı’nda bir araya geldiler. Süslü Kadınlar Bisiklet Turu, bugün yaklaşık 25 ülke, 150 şehirde ve ilçede eş zamanlı olarak gerçekleştirildi. Türkiye’de ve dünyada binlerce kadın, aynı anda pedal çevirdi. Etkinlik, rengarenk kıyafetler, balonlarla-çiçeklerle süslenmiş bisikletlerle gerçekleşti. 

Süslü Kadınlar Bisiklet Turu etkinliğinin 2016 yılından itibaren Datça’ya taşıyan Ümit Kırcalı;
“Datça’da, ülkemizde ve dünyada Süslü Kadınlar Bisiklet Turu ile kadınlar (SBKT 2021, Otomobilsiz Pazar, Avrupa Hareketlilik Haftası’nda) Otomobilsiz Pazar sloganlarını, isteklerini dile getirerek farkındalık yarattı. Slogan: ‘Bisiklete bin, dünya değişsin.’ Rotanı belirle, arkadaşlarını davet et, şarkılar söyleyerek bisiklet turunu yap ve fotoğraflarını sosyal medyada paylaş. 
Bu yıl 19 Eylül Pazar günü Süslü Kadınlar Bisiklet Turu’nu Datça’da gerçekleştirdik. Bu sene ‘İklim Krizi’ne dikkat çektik. Gönüllü kadınlar tarafından organize edilen Süslü Kadınlar Bisiklet Turu, ilk kez Sema Gür tarafından, 2013 yılında ‘Dünya Otomobilsiz Kentler Günü’ etkinliği çerçevesinde yapılmıştı. Süslü Kadınlar Bisiklet Turu, 2021 yılında koronavirüs tedbirlerine dikkat edilerek; toplu bisiklet sürüsü ve etkinlik sonrası müzikli, danslı eğlence ile coşkuyla kutlandı. Pandemiden dolayı geçen sene toplu sürüş yapılamamıştı. 2021 yılında toplu sürüş yaptık. 
Datçalı kadınlar, en güzel kıyafetlerini giyip, belirlediğimiz güzergahta yollara çıktılar. ‘Otomobilsiz Pazar’ sloganlarını, isteklerini dile getirdiler” derken, Gazeteci Ümit Kırcalı da etkinlik hakkında şunları söyledi:
“Kadınların görünür oluşu hem de bisikletle hem de süslü püslü görünür oluşu, kadın-erkek eşitliğinin olmazsa olmazı diyor, kadına saygı, bisiklete saygı, kadın bisikletliye saygı istiyoruz. Ben, bugün, onlarca ülkede binlerce kadınla aynı anda bisiklet turu yaptık ve onlar gibi ben de ‘Güvenli Bisikletli Ulaşım Altyapısı’, sokaklarda, toplumda görünür olmak ve karar süreçlerine dahil olmak istiyorum. Haftada 1 gün, sokaklarda güvenle hareket edebilmek için ise ‘Otomobilsiz Pazar’ ilan edilmesini istiyorum.”
Dünya Otomobilsiz Kentler Günü kapsamında, bisikletin günlük hayatın bir parçası olmasına dikkat çekmek amacıyla düzenlenen Süslü Kadınlar Bisiklet Turu, kadınların toplumda daha fazla görünürlüğünü sağlamak, kendilerini temsil etmelerine fırsat vermek ve güvenli bisiklet altyapısı talebini pekiştirmek için düzenlenmektedir.

İSTANBUL’DAN MİAMİ’YE BİNLERCE KADIN KATILACAK

2013 yılında ilk kez İzmir’de bir grup kadın tarafından düzenlenen Süslü Kadınlar Bisiklet Turu, her yıl yeni şehirlerin katılımı ile büyüyerek uluslararası bir bisikletli kadın hareketine dönüştü. Yıllar içinde İtalya’dan Almanya’ya Kanada’dan İran’a birçok ülkede kadınların bireysel inisiyatifiyle organize edilen bisiklet turu, binlerce kadının bisiklete binmeyi öğrenmesine ve bisiklet kullanımını günlük hayatlarına dahil etmelerine vesile oldu.
Ülkemizde yaklaşık 80 şehirde, yurtdışında 70 şehirde bisiklete olan farkındalığın artırılması amacıyla bir araya gelen ve herhangi bir gruba veya kuruluşa bağlı olmayan gönüllü kadınlardan oluşan ‘Süslü Kadınlar’, belediye başkanlarına ‘Otomobilsiz Pazar’ taleplerini iletecekler. Paris, Londra ve Brüksel’de olduğu gibi, tüm şehirlerimizde Dünya Otomobilsiz Kentler Günü’nün kutlanmasını ve yılda bir pazar günü sokakların motorlu araç trafiğine kapatılmasını isteyecekler.
Süslü Kadınlar Bisiklet Turu’nu başlatan Sema Gür; “2013’te İzmir’de bisikletlerimizle yaklaşık 200 kadın yola çıkarken, 2021’de bu turun global hale geleceğini ve binlerce kadının ortak dileklerle bisikletleriyle yollarda olacağını hiç düşünmemiştik. Şimdi biz, binlerce kadın, pedallarımızın itici gücünü tüm topluma da göstermek istiyoruz, çocuklarımıza daha temiz ve yaşanabilir dünya bırakmak için elimizden geleni yapmak istiyoruz.”
Süslü Kadınlar Bisiklet Turu, yurtdışında, Fancy Women Bike Ride ismiyle yapılıyor ve koordinasyondan sorumlu Pınar Pinzuti; “Dünya’da onlarca şehirde Türkiye ile eş zamanlı olarak yapılan bisiklet sürüşü, yurtdışında yaşayan Türk kadınlarının özverili çalışmaları ile gerçekleşiyor ve ülkemizden dünyaya yayılan bu çok değerli kadın hareketi çok beğenilerek izleniyor” diyerek organizasyonun farklılığına dikkat çekti.