Suudi Arabistan’dan muhalefete karşı gizli ekip

Suudi Arabistan’dan muhalefete karşı gizli ekip
Suudi Artabistan'ın muhalefeti sosyal medya üzerinden engellemek için gizli bir ekip kurduğu ortaya çıktı. Gizli ekibin, muhaliflerin ve diğer hedeflerin hesaplarını takibe aldığı öğrenildi.

Suudi Arabistan’ın sosyal medyada siyasi muhalefeti engellemek için gizli ekip kurduğu ortaya çıktı. Kaşıkçı cinayeti sonrası görevden alınan Suud el Kahtani'nin başında bulunduğu ekipteki sosyal medya uzmanlarının ayda 3 bin dolar maaş aldığı belirtildi.

New York Times’ın haberine göre, Suudi Arabistan, muhaliflerin ve diğer hedeflerin hesaplarını arka planda izlemek için bir Twitter mühendisi Ali Alzabarah ile anlaştığını ve Riyad'da 'trol çiftliği' kurduğunu yazdı. Alzabarah'ın Suudi yönetiminin muhaliflerin Twitter hesaplarına, IP adreslerine, şahsi bilgilere ve telefon numaralarına erişmesini sağladığı belirtildi.

Batılı istihbarat ajanlarının da dikkatini çeken Alzabarah'ın Twitter tarafından Eylül 2015'te kovulduğu, şu anda Suudi hükümeti için çalıştığı kaydedildi.

Habere göre trol ekibi sosyal medyanın merkezde yer aldığı Arap Baharı'nın başladığı 2010 yılında kuruldu. Yüzlerce kişinin çalıştığı ekibin beyni, Prens Muhammed'in çok yakını olan Kaşıkçı cinayeti sonrası görevden alınan Suud el Kahtani idi. Twitter üzerinden muhalif kişileri 'avlayan' sosyal medya uzmanlarının ayda 10 bin Suudi Riyali (3 bin dolar) maaş aldığı ileri sürüldü. Bu kişilerin görevi muhalifleri şahsen taciz etmek ve alevlenen bir muhalif sohbete müdahale edip konuyu dağıtmak olarak tanımlandı.

KAŞIKÇI, GÖNÜLLÜLERDEN OLUŞAN ELEKTRONİK ARILAR EKİBİ KURACAKTI

Öte yandan,Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu binasında öldürülen gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın ölümünden önce sosyal medyadaki online tacize karşı bir proje başlattığı, bunun için eylül ayında Kanada'da yaşayan arkadaşı Ömer Abdulaziz'e 5 bin dolar aktardığı belirtildi. Suudi yönetiminin elektronik ordusuna karşı Twitter'da gönüllülerden oluşan bir ekip kurulmasını öngören projenin adı "Electronic Bees" Elektronik Arılar'dı. Kaşıkçı da katledilmesinden birkaç gün önce Twitter'a "Arılar geliyor" diye yazmıştı.

İlgili Haberler