Suudi bakandan Türkiye'ye Kaşıkçı suçlaması

Suudi bakandan Türkiye'ye Kaşıkçı suçlaması
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el Cubeyr, İstanbul'daki Suudi Arabistan Büyükelçiliği'nde öldürülen Cemal Kaşıkçı için Türkiye'yi suçladı.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el Cubeyr, İstanbul'daki Suudi Arabistan Büyükelçiliği'nde öldürülen Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı ile ilgili DW'ye yaptığı açıklamada Türkiye'ye yönelik ithamlarda bulundu.

Başkonsolosluktaki cinayetin emrini Riyad yönetiminin vermediğini savunan Cubeyr, gazeteci Cemal Kaşıkçı'yı öldürenlerin "yetkilerini aştığını" vurguladı.

Başkonsoloslukta Türkiye tarafından yapılan ortam dinlemelerine göre cinayeti işleyenlerden birinin telefonda "Sizinkilere söyle, o iş tamam" dediğinin duyulduğunu hatırlatan Sebastian ise üst düzey bir Suudi istihbarat yetkilisi olduğu belirtilen bu kişinin kiminle konuştuğunu sordu.

"Bunun doğru olduğuna inanmıyorum. Bilmiyorum" yanıtını veren Suudi bakan, "Türklerin yaptığı dinlemeleri görmedim. Ama eğer Türkiye tüm bu bilgilere sahipse, böyle olduğuna inanıyorlarsa, neden bunları başkonsolosluğa gitmeden önce Cemal Kaşıkçı'ya vermediler?" diye ekledi.

Suudi Arabistan'da geçen Aralık ayında, Kaşıkçı cinayetiyle ilgili görülen davada beş sanık idam cezasına mahkûm edildi. Bu kişilerin isimleri kamuoyuna açıklanmazken mahkemenin Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'a yakın isimlere herhangi bir ceza vermemesi uluslararası kamuoyunda eleştirilmişti. Birleşmiş Milletler (BM) Yargısız İnfazlar Özel Raportörü Agnes Callamard da hem bu duruma hem de davanın kapalı kapılar ardında yapılmasına tepki gösteren isimler arasındaydı.

Davanın kapalı kapılar ardında görülmesine dair kararın hâkim tarafından verildiğini belirten Cubeyr, "Orada temsilcileri bulunan ülkelerin tüm yargılamalara erişimi var. İnsanların isimlerini de biliyorlar" ifadesini kullandı.